دوره 1، شماره 2 - ( 12-1400 )                   جلد 1 شماره 2 صفحات 58-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Kosari N, Tati F. A systematic review zoonotic diseases from horses. Zoonosis 2022; 1 (2) :45-58
URL: http://zoonosis.ir/article-1-22-fa.html
کوثری ندا، تاتی فاطمه. مطالعه ی سیستماتیک برخی بیماری های مشترک بین انسان و اسب ها. مجله بيماری های قابل انتقال بين انسان و حيوان. 1400; 1 (2) :45-58

URL: http://zoonosis.ir/article-1-22-fa.html


دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران ، n.kosari3@hotmail.com
متن کامل [PDF 582 kb]   (381 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1081 مشاهده)
متن کامل:   (179 مشاهده)
مقدمه
در سال 2017، سازمان غذا و کشاورزی (FAOSTAT) تخمین زد که در سراسر جهان 6/60 میلیون اسب وجود دارد که بیش از نیمی از آنها در آمریکای شمالی و جنوبی وجود دارند (سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد 2017). بسیاری از مردم برای امرار معاش، حمل و نقل و همچنین گوشت و شیر از اسب استفاده می­کنند. تخمین زده می­شود که 733000 تن گوشت اسب در سال 2017 تولید شده است (1). اسب­های نمایشی و مسابقه اغلب به طور بین­المللی سفر می­کنند و گزارش شده است که اسب­ها بیش از هر حیوان دیگری به طور هوایی پرواز می­کنند (2)؛ واردات اسب­های واکسینه شده آلوده تحت بالینی و روش­های قرنطینه­ی ناکافی منجر به چندین شیوع عمده در جمعیت­های حساس است، برای مثال در استرالیا بیش از 76000 اسب در بیش از 10000 ملک آلوده گزارش شده (3).
اسب در حفظ سلامت انسان و محیط زیست تأثیر دارد. تأثیر اسب­ها بر سلامت محیط شامل تأثیر آنها بر خاک و تنوع زیستی گونه­های جانوری و گیاهی است. با این وجود، تأثیر اسب­ها معمولاً خطی نیست و عوامل متعددی مانند تاریخچه تکاملی گیاهی-حیوانی، آب و هوا و تراکم حیوانات نقش مهمی دارند. تاریخچه طولانی رابطه بین اسب­ها و انسان­ها با خدمت اسب­ها در جنگ­ها یا حتی در معادن شکل گرفته است. علاوه­براین، اسب­ها در ایجاد اولین پادزهر برای درمان دیفتری ضروری بودند. امروزه اسب­ها نقش مؤثری در درمان حیوانات دارند. در حمایت از معیشت در کشورهای کم درآمد و به عنوان شریک اوقات فراغت هستند. اسب­ها در سرایت بیماری­های مشترک بین انسان و دام و بیماری­های نوظهور از حیات وحش به انسان (مثلاً ویروسHendra ) و در بیماری­های غیر واگیر مانند آرتروز پس از ضربه در اسب­ها و کمردرد در اسب سواران اهمیت دارند؛ علاوه بر این، بسیاری از عوامل خطر آفرین مانند تغییرات آب ­و ­هوا و مقاومت ضد میکروبی، سلامت اسب‌ها و انسان‌ها را تهدید می‌کنند. در نهایت، اسب یک عامل ارزشمند در حفظ سلامت انسان و محیط زیست است و باید در هر نقشه راه برای دستیابی به OH گنجانده شود (4).
بیماری­های نسبتاً کمی وجود دارد که مستقیماً از اسب به انسان منتقل می­شود. با این حال توجه عمومی بیشتر بر روی گروه وسیعی از بیماری­های مشترک انسان و دام است، اما تمرکز این مقاله بر روی اسب­ها و خطر ابتلا به عفونت­های مشترک بین انسان و اسب به ویژه در محیط بیمارستان است (5). اسب­ها از بیماری­های نوظهور که بسیاری از آنها زئونوز هستند مصون نیستند. بیماری‌های نوظهور اخیراً در اسب‌ها شامل میلوآنسفالیت تک یاخته‌ای اسب، انتروکولیت کلستریدیایی، ارلیشیوز، آنسفالیت ژاپنی، ویروس نیل غربی، استافیلوکوکوس، لیشمانیا، پاراپوکس ویروس، آنسفالومیلیت اسب ونزوئلا VEE))، است. ویروس‌های رایج بین مردم و اسب‌ها عبارتند از هاری، آنفولانزا، ویروس آنسفالیت B ژاپنی و تعدادی از ویروس‌های آلفا. پشه­ها می­توانند آنسفالیت اسب شرقی، آنسفالیت اسب غربی، VEE و ویروس نیل غربی را از پرندگان به اسب­ها و انسان­ها منتقل کنند ( جدول 1). منبع احتمالی پرنده و ناقل پشه ممکن است برای هر ویروس متفاوت باشد. به طور کلی، به نظر می­رسد نه اسب­ها و نه افراد منبع قابل توجهی برای انتقال این عفونت­ها نیستند، بلکه در عوض میزبان پایانی هستند. استثنا VEE است که در آن اسب‌ها می‌توانند ویرمی کافی برای تقویت‌کننده ویروس ایجاد کنند. موارد نادری از VEE با استنشاق ویروس در محیط‌های آزمایشگاهی مرتبط است، انتقال مستقیم از اسب به افراد در یک محیط دامپزشکی بعید است (6).   
به­ طورکلی روش­های معمول انتقال بیماری شامل: بلع، استنشاق، زخم، نیش و تماس­های پوستی، ناقل­ها می­باشد. کریپتوسپوریدیوز می­تواند دلایل گسترده­ی بیماری­های اسهالی انسان، گوساله­های جوان و کره اسب­ها و اکثر پستانداران باشد؛ روی هم رفته 537 مدفوع گوساله و 867 مدفوع انسان­های مبتلا به اسهال مراجعه کننده به بیمارستان­های شهرستان جمع­آوری شد (7). مطالعه عفونت لپتوسپیرال  بر 200 اسب در ایران نشان داد که علائم بالینی از جمله تب، مرده­زایی و چشم­پزشکی دوره­ای در اسب­ها دارد که یک بیماری مشترک بین انسان و دام است (8). بسیاری از متخصصان بهداشت عمومی از خطر حتی شایع­ترین بیماری­های مشترک بین انسان و حیوانات منتقله از اسب­ها آگاه نیستند. در یک نظرسنجی از متخصصان بهداشت عمومی کانادا در سال 2013، تقریباً از هر شش پاسخ دهنده یک نفر اظهار داشت که آن­ها معتقدند اسب­ها هیچ تأثیری بر سلامت عمومی ندارند. بسیاری از افراد نیز در مورد بروز بیماری­های شایع تحت آموزش قرار نگرفتند و کمتر از 36 درصد معتقد بودند که ممکن است فردی از اسب به سالمونلا، کریپتوسپوریدیوم یا اشریشیاکلی مبتلا شود و فقط 61 درصد می­دانستند که فرد میتواند به واسطه اسب به هاری مبتلا شود (9). یک نظرسنجی در نیوزلند در سال 2009 نشان داد که 69 درصد از اماکن نگهداری تک­سمیان هیچ پروتکل ایمنی زیستی ندارند، که نگرانی اصلی برای گسترش بیماری­ها بین اسب­ها است، که همچنین می­تواند منجر به گسترش بیماری­های مشترک بین انسان و حیوان شود. این بی­توجهی ایمنی زیستی نگرانی خاصی در مورد گسترش عوامل بیماری­زای مشترک تک­سمیان است. بیماری­های مشترک بین انسان و حیوان در اسب­ها مورد بررسی­های بسیار محدودی قرارگرفته است که در آنها بیش از 20 بیماری که از طریق گزش یا تماس با اسب آلوده گسترش یافته اند خلاصه شده است (10 -11). محدودیت اصلی این بررسی­ها این است که چگونه تنها با تمرکز بر بیماری­های شناخته شده نتوانستند دامنه کامل زئونوزهای بالقوه را بررسی کنند (5 -11). از این­رو، ما در این گزارش سعی کردیم تا مروری جامع و سیستماتیک بر پیشینه تحقیقات انجام دهیم و گزارش­های قبلی در مورد عوامل بیماری­زای تک­سمیان را در اسب ثبت کرده­ایم با این امید که چنین بازبینی برای مقامات بهداشت عمومی، کلینیسین­ها و مردمی که به صورت تفریحی و یا شغلی با اسب­ها در تماس هستند، ارزشمند باشد.
مواد و روش­ها
یک بررسی سیستماتیک برای ایجاد فهرستی از عوامل بیماری­زا که در اسب­ها و انسان­ها یافت شده انجام شد و مشخص شده است که علائم یا نشانه­هایی را در انسان ایجاد می­کنند. شواهد مستقیم و غیرمستقیم برای انتقال پذیرفته شد. شواهد مستقیم شامل موارد واضح انتقال رویدادها از اسب به انسان بود. شواهد غیرمستقیم برای انتقال شامل وقوع بیماری­هایی است که در انسان­ها شناخته شده­اند و در اسب­ها رخ داده، حتی اگر انتقال قابل اثبات نباشد. عوامل بیماری­زا با شیوع زیاد در بین ناقل­های مؤثر بر اسب (مانند کنه و مگس) و عوامل بیماری­زایی که از طریق ناقل حشرات به انسان و اسب منتقل می­شوند (مانند ویروس نیل غربی) نیز شامل شدند. در سال 1400 این عبارت­ها را جستجو نمودیم: Equine(s)، horse(s) ، equid(s)، "Equus ferus" zoonotic، zoonoses,، zoonosis، "Animal to human transmission" و "equine exposure". فقط از مقالات مجله و معتبر استفاده شد. هیچ بازه زمانی مشخص نشده است. فقط مقالات انگلیسی زبان و فارسی گنجانده شد. مقالات قدیمی گنجانده نشده است و مقالات تکراری حذف شد.
عنوان­ها و چکیده­ها مورد بررسی قرار گرفتند تا مشخص شود آیا مقالات به بیماری­هایی در اسب­ها یا انسان­ها که بین اسب­ها و انسان­ها زئونوز بوده­اند اشاره می­کنند. در مطالعه ما، زئونوزها به عنوان بیماری تعریف شده­اند که انسان و اسب هر دو مستعد ابتلا به آن هستند که می­تواند به طور مستقیم یا غیرمستقیم از اسب به انسان منتقل شود. بیماری­های ناقل (vectored diseases) نیز شامل شده­اند. شیوع، نظارت، وقوع و مطالعات موردی سری در انسان و اسب جمع­آوری شد. مقالاتی که به زبان انگلیسی و فارسی نبود، مقالات مروری و هرگونه استنادی برای قالبی که مقاله ژورنالی نبود (کتاب­ها، پایان نامه­ها، و مقالات ارائه­های کنفرانس) حذف شده­اند. بررسی کامل متن بر روی مقالات باقی­مانده انجام شد تا بررسی شود که بیماری­های مشترک بین حیوانات هستند و اسب­ها را در چرخه انتقال آنها دخیل می­کند. اطلاعات بیشتر از هر مقاله توسط (A.S) برای پاتوژن، انتقال و روش­شناسی استخراج شد. مقالاتی که فقط به ویژگی ها یا خط مشی مولکولی می­پرداختند نیز حذف شده­اند.
نتـایج
با در نظر گرفتن عوامل بیماری­زا با انتقال مستقیم و غیرمستقیم به انسان، در مجموع 56 عامل بیماری زئونوز بالقوه اسب شناسایی شد. انتقال احتمالی انسان به انسان در 22 مورد (3/39 درصد) از 56 عامل بیماری­زا تشخیص داده شد در حالی­که انتقال حیوان به انسان فقط در 18 مورد (1/32 درصد) از این عوامل بیماری­زا تشخیص داده شد. در میان این 56 عامل بیماری­زا، 4/46 درصد باکتری، 6/28 درصد ویروس، 7/10 درصد کرم­ها و 9/8 درصد پروتوزوآ شناخته شده­اند. کوچکترین گروه قارچ­ها با 4/5 درصد بودند. باکتری­ها و ویروس­ها بیشتر طبقه­بندی شده­اند. اکثر گونه­های باکتریایی گرم منفی بوده­اند. ویروس­ها بر اساس نوع ژنوم و تکثیر دسته­بندی شده­اند: RNA ویروس­های یک رشته­ای، RNA ویروس­های منفی یک رشته­ای، RNA ویروس دو رشته­ای و DNA ویروس­ها. از بین این عوامل بیماری­زا، 7 مورد توسط 10 مقاله یا بیشتر ذکر شده­اند: گونه­های استافیلوکوک مقاوم به متی­سیلین،MRS ، Cryptosporidium، Toxoplasma gondii ، گونه­های لپتوسپیرا، ویروس نیل غربی، گونه­های ژیاردیا، و گونه­های بروسلا. شایع­ترین راه­های انتقال عوامل بیماری­زا از طریق بلع، استنشاق و تماس زخم پوست بود. انتقال ناقل برای 14 عامل بیماری­زا اساسی بود. از 15 پاتوژن که ناقل انتقال بوده­اند، پشه­ها شایع­ترین ناقل بوده­اند، پس از آن کنه و مگس بوده­اند. بردارهای متعددی از جمله مگس، شپش یا کک در انتقال گونه­های بارتونلا دخیل بوده­اند (نمودار 1).


نمودار 1. عوامل بیماری­زا در اسب با انتقال مستقیم و غیرمستقیم به انسان

بیشتر پاتوژن­های احتمالی مشترک حیوانات می­توانند به صورت عفونت­های سیستمیک در انسان ظاهر شوند. سایر شایع­ترین تظاهرات شامل دستگاه گوارش، تنفسی، پوستی و عصبی بود. ارزیابی تشخیصی عفونت پاتوژن در انسان بیشتر به روش PCR، سرولوژی و کشت انجام شد (جدول 1). از 56 پاتوژن بالقوه مشترک تکسمیان،1/57 درصد (32 نفر) در فهرست مؤسسه ملی بهداشت بیماری­های واگیردار، عوامل بیماری­زا NIAID  طبقه­بندی شده­اند (13). اکثر این عوامل بیماری­زا یا به عنوان گروه B (16نفر) یا بیماری­های عفونی نوظهور (9 نفر) ذکر شده­اند. پنج مورد از این بیماری­ها دارای اولویت C بودند، در حالی­که دو مورد اولویت A بودند (جدول 2).
جدول 1. برخی از عوامل بیماری­زا مشترک بین اسب و انسان­ها
پاتوژن طبقه­بندی تعیین مشخصات بیماری­زا تشخیص انتقال انسان به انسان
Fasciolas hepatica کرم
مدفوع، سرولوژی نه
Toxoplasma gondii تک یاخته
سرولوژی، PCR،
هیستوپاتولوژی
نه
Trichinella کرم
سرولوژی، هیستوپاتولوژی نه
Vaccina virus (cowpox) (آبله گاوی) ویروس dsDNA
هیستوپاتولوژی، جداسازی ویروس نه
Encephalitis virus ویروس SS positive-sense RNA سرولوژی بردار
West Nile virus ویروس RNA+  SS سرولوژی، هیستوپاتولوژی بردار
Staphylococcus spp. باکتری گرم مثبت PCR، کشت نه
Salmonella spp. باکتری گرم منفی PCR، کشت بله
Streptococcus equi subspp. باکتری گرم مثبت PCR، کشت بله
Influenza virus A and B ویروس SS negative-sense RNA سرولوژی، PCR بله
Leishmania spp. پروتوزوآ - سرولوژی، هیستوپاتولوژی بردار
Giardia spp. پروتوزوآ - مدفوع، PCR بله
Parapox virus (novel) ویروس dsDNA PCR نامشخص
بحث
در سراسر جهان، تعاملات تنگاتنگ بین اسب­ها و انسان­ها فرصت­های زیادی را برای انتقال عوامل بیماری­زا به گونه­ها فراهم می­کند. بسیاری از متخصصان بهداشت عمومی و افرادی که در معرض تک­سمیان قرار دارند از خطر بیماری­های مشترک بین انسان و اسب مطلع نیستند (14). بسیاری از این عوامل بیماری­زا به عنوان بیماری­های عفونی نوظهور در نظر گرفته می­شوند (جدول 2)، که نیاز فعلی برای تحقیق در مورد خطرات انتقال را نشان می­دهد (5).

بدون شک، فاسیولیازیس در صدر همه کرم­های مشترک بین انسان و دام در سراسر جهان قرار دارد. در مصر، فاسیولیازیس انسانی در حال افزایش است. بروز و شیوع فاسیولیازیس در حیوانات مزرعه مصر به خوبی مستند شده‌است. معاینه اولیه کوپرولوژیک الاغ و اسب در هشت مرکز فرمانداری غربیا انجام شد. میزان کلی آلودگی در الاغ­ها 03/3 درصد، در اسب­ها 5/1 درصد و در قاطرها 0/0 درصد بود. اسب­های 2/74 (70/2 درصد) و 1/26 (86/3 درصد) به ترتیب در مراکز زفتا و المحله الکبری آلوده بودند. معاینه اولیه کوپرولوژیک الاغ و اسب در هشت مرکز فرمانداری غربیا انجام شد. میزان کلی آلودگی در الاغ ها 03/3 درصد، در اسب­ها 5/1 درصد و در قاطرها 0/0 درصد بود. اسب­های 2/74 (70/2 درصد) و 1/26 (86/3 درصد) به ترتیب در مراکز زفتا و المحله الکبری آلوده بودند (15).
مطالعه­ی ژیاردیا در نمونه­های مدفوع به طور تصادفی از 150 اسب با سلامت بالینی بین مارس و ژوئن 2018 جمع­آوری شد. پس از استخراج DNA ژنومی، 25 (6/16 درصد) از 150 نمونه مدفوع، مثبت بودند. نشان داد که توالی­های شناسایی شده در این مطالعه متعلق به مجموعه A است که مشترک بین انسان و دام در نظر گرفته می­شود. این مطالعه اولین گزارش در مورد حضور G. intestinalis (ژیاردیا لمبلیا) در اسب­ها در سراسر کشور است. علاوه بر این، این مطالعه ممکن است برای ارزیابی پتانسیل مشترک بین انسان و دام برای سلامت عمومی عفونت­های G. intestinalis مفید باشد (16).
ویروس نیل غربیWNV) ) به طور گسترده در آفریقای جنوبی توزیع شده است. دو مورد عفونت شغلی مورد بررسی قرار گرفت، از جمله یک مورد انتقال مشترک بین انسان و دام به دامپزشکی که کالبدشکافی یکی از اسب‌ها را انجام داد و همچنین دو عفونت آزمایشگاهی پس از آسیب سوزن با سویه‌های عصبی تهاجمی، هر دو منجر به بیماری عصبی شد­ه­اند. بیان سیتوکین در مورد دوم برای ارزیابی ایمونوپاتوژنز WNV مورد بررسی قرار گرفت (17).
ویروس آنفلوانزای اسب(EIV)  یک پاتوژن تنفسی رایج اسب­ها در اکثر نقاط جهان است. EIV ویروس‌های آنفولانزای نوع A هستند و دو زیرگروه شناخته شده‌اند: H3N8 و H7N7 بیماری بالینی در اسب‌ها، که توسط هر یک از زیرگروه‌ها ایجاد می‌شود، یک عفونت تنفسی فوقانی با شدت متفاوت بسته به وضعیت ایمنی هر حیوان است. به طور معمول به خودی خود تهدید کننده زندگی نیست مگر در کره­های بسیار جوان. با این حال اسب­های آلوده را مستعد ابتلا به عفونت­های ثانویه می­کند که قادر به تولید پنومونی­های تهدیدکننده زندگی هستند. واکسن‌ها در دسترس هستند و به طور گسترده در برخی از جمعیت‌های اسب استفاده می‌شوند، اما اثربخشی آن‌ها به دلیل رانش آنتی ژنی و عوامل دیگر محدود شده است (18).
در 32 مورد از عوامل بیماری­زا در این بررسی در فهرست مؤسسه بهداشت ملی NIAID بیماری­های واگیر، پاتوژن­های مؤسسه ملی و دو عامل بیماری­زا، Bacillus anthracis و Clostridium botulinum، آن ارگانیسم­ها عوامل بیولوژیکی هستند که بیشترین خطر را برای امنیت ملی و بهداشت عمومی ایجاد می­کنند. هر دو عامل بیماری­زا علل نسبتاً شایع بیماری در دام­ها و حیات وحش هستند. به طور مشابه، تعدادی از عوامل بیماری­زا به عنوان "دومین ارگانیسم­های اولویت­دار، عوامل بیولوژیکی" در نظر گرفته می­شوند و تا حد زیادی به مواد معدنی محدود می­شوند (13).
از جمله روش های انتقال، بلع می‌باشد که طبق CDC ایالات متحده، از هر شش نفر یک نفر سالانه از خوردن یا دست‌زدن به غذاهای آلوده بیمار می­شوند. به طور مشابه، بلعیدن رایج­ترین راه عفونت برای پاتوژن­های مشترک اسب است. برای غذاهای آلوده، پخت کامل گوشت و شستن دست‌ها و تجهیزات پس از دست زدن به گوشت از اکثر عوامل بیماری­زای منتقله از غذا جلوگیری می­کند. شستن دست با محصولات حاوی الکل برای هر عامل بیماری­زا کافی نیست. به عنوان مثال، Cryptosporidium parvum نمی­تواند به راحتی با روش­های شستشوی الکل از بین برود، و سوابق انتقال مستقیم از کره به انسان وجود دارد (19).
پخت درست گوشت برای چندین بیماری دیگر مهم است. Trichinella spp. یکی از عوارض گوشت اسب نپخته است، به ویژه در ایتالیا و فرانسه (19). به همین ترتیب، Toxoplasma gondii در گوشت اسب که برای مصرف انسان مناسب است نیز یافت شده است (20). گزارش شده است که هر دو عامل بیماری­زای رده­ی A مشترک تک­سمیان (B. anthracis و C. botulinum) با خوردن گوشت اسب آلوده قابل انتقال هستند. بر اساس CDC، سگ­ها باید از گوشت خام و اندام­های دام­های اهلی، از جمله اسب، دور نگه داشته شوند و در صورت امکان، سگ­ها باید از دام­های اهلی و خوراک دام­های اهلی دور نگه داشته شوند. در Fasciola hepatica ، یک حلزون آبزی برای انتقال آن ضروری است، زیرا تخم­ها از دام و انسان عبور کرده و به مرحله عفونی در حلزون تبدیل می­شوند. با این حال، در تحقیقی که در آن خوک­ها با کبد موش­های آلوده با کرم کپلک تغذیه می­شدند، خوک­ها آلوده می­شوند و این نشان می­دهد که هنگام مصرف کبد نپخته خوک، عفونت مستقیم امکان­پذیر است (21). از آنجا که شناخته شده است که اسب­ها می­توانند به Fasciola.spp آلوده شوند، پخت مناسب کبد پیشنهاد می­شود (22).
گوشت تنها محصول اسب نیست که احتمال عفونت دارد. در سایر گونه­های دامی، Brucella spp، Mycobacterium spp، Salmonella spp، Listeria monocytogenes، Campylobacter spp، Coxiella burnetii و E. coli همگی از شیر غیرپاستوریزه منتقل شده­اند (23). علاوه بر افزایش خطر این عوامل بیماری­زا، چندین باکتری مشترک انسان در اسب­ها با گونه­های مقاوم به چند دارو از جمله Actinobacillus equuli ، E. coli و Campylobacter spp یافت شده است (24-26).
از جمله روش­های انتقال، استنشاق است؛ درحالی­که تعداد کمی از عوامل بیماری­زای اسب از طریق استنشاق نسبت به بلع، منتقل می­شوند، این عوامل شامل بسیاری از عوامل بیماری­زا با میزان مرگ و میر بالا در انسان می­شوند. بیشتر کارهای ایمنی زیستی اخیر در مورد اسب­هایی که از طریق تنفس آلوده می­شوند، در اطراف ویروس Hendra انجام شده است، که با مرگ و میرهای متعدد انسانی و اسب در طول شیوع بیماری در استرالیا همراه بوده است (27). به بررسی روش­های ایمنی مورد استفاده دامپزشکان نشان داد که 58 درصد از مراجعین پذیرای روش­های امنیت زیستی بوده­اند. با این حال، در میان مسائلی که دامپزشکان با مراجعین در مورد اتخاذ تدابیر ایمنی زیستی داشتند، ذکر شد این بود که مددجویان تصور می­کردند که باید اسب­ها را به صورت فیزیکی لمس کرد تا در معرض خطر باشند (28). اگر در فاصله پنج متری اسب آلوده به ویروس هندرا قرار دارید، تجهیزات حفاظتی پرسنل توصیه می­شود (29). یکی دیگر از عوامل بیماری‌زای خطرناک که از طریق استنشاق منتقل می­شود، B. mallei است که حتی در صورت درمان آنتی بیوتیکی، میزان مرگ و میر در انسان بیشتر از 40 درصد است. شیوع اخیر در مناطق غیر آندمیک از اسب­های اخیراً وارد شده (وارداتی) رخ داده است (30). آنفولانزای اسب یکی­دیگر از عوامل بیماری­زای مشترک حیوانات با سابقه انتشار از اسب­های اخیراً وارد شده است (31).
ویروس هاری از طریق استنشاق در محیط آزمایشگاهی منتقل شده است و استنشاق هاری به عنوان یک خطر کم اما بالقوه در شرایط کالبدگشایی در نظر گرفته می­شود (32). هاری عامل اصلی مرگ و میر انسان در بسیاری از کشورهای در حال توسعه است. در سراسر جهان کمبود ایمنی گلوبولین هاری انسان و اسب وجود دارد. ایمونوگلوبولین هاری اسبی ارزانتر از ایمونوگلوبولین هاری انسانی است و برای پیشگیری از هاری پس از مواجهه در کشورهای در حال توسعه استفاده می­شود (33). خطرات عفونت انسان با لیساویروس خفاش استرالیا مشابه هاری است (34). در حالی که سایر بیماریهای عصبی نادر، از جمله ویروس نیل غربی، در معرض خطر انتقال در هنگام کالبدگشایی هستند (35 و 36).
خطرات عفونت انسان با MRS و A. equuli در محیط­های بیمارستانی انسانی و تک­سمیان افزایش می­یابد (38-37). افراد دارای نقص ایمنی در معرض خطر خاصی برای Rhodococcus equi هستند (39)، این در حالی است که هنوز برای افراد دارای سیستم ایمنی خطرناک است (40). زایمان باعث زمان افزایش خطر انتقال تنفسی، از جمله A. equuli و C. burnetii است (41).
روش­های انتقال دیگر زخم، نیش، یا قرار گرفتن در معرض پوستی (تماس­های پوستی) است. قرار گرفتن در معرض پوست (تماس پوستی) سومین راه شایع در معرض قرار گرفتن در بین بیماری­های مشترک اسب است و می تواند با یا بدون نفوذ گزش یا زخم های دیگر رخ دهد. بررسی جامع آسیب­های گزش اسب به انسان نشان داد که پنج جنس باکتری توسط گزش اسب منتقل شده است (42). ویروس هاری معمولاً با گزش همراه است و اسب­ها می­توانند علائم گمراه کننده­ای را نشان دهند (43).
زخم­های ناشی از چاقو، تیغ جراحی یا سرسوزن (نیدل) هنگام حمل اسب­های مرده، هنگام ذبح یا کالبدگشایی، منابع دیگر عفونت هستند. یک مورد عفونت A. equuli در قصابی رخ داد که هنگام کار، دست خود را بریده بود (44). هنگامی که عامل بیماری زئونوز به زخم­های باز دسترسی داشته باشد، آلودگی زخم­ها می­تواند رخ‌­دهد. همچنین، زخم­های آلوده در اسب می­تواند به عنوان منبع عفونت برای انسان عمل کند. MRSA یک آلوده­کننده رایج زخم است (45). به دنبال تشخیص عفونت استافیلوکوکوس اورئوس (MRSA) در اسب­های بدون علامت بستری در بیمارستان و در دو اسب با عفونت زخم بعد از عمل، بررسی انجام شد. 12 اسب از 84 اسب (3/14 درصد) و 16 نفر از 139 پرسنل (5/11 درصد) به MRSA مبتلا شدند (46). در مورد دیگری، عفونت مهلک S.equi زیر گونه zooepidemicus در مردی که از اسب با زخم باز مراقبت می­کرد، تشخیص داده شد (47). به طور کلی، شرایط پوستی در اسب‌ها قابل مشاهده است و نباید از اسب­های درگیر (آلودگی) به طور مستقیم استفاده کرد. درماتوفیتوز در سراسر جهان در اسب­ها، از جمله اسب­های عملکردی و کار، یافت می­شود (48). CDC پیشنهاد می­کند که هنگام لمس حیوانات مزرعه بدون توجه به وجود ضایعات قابل مشاهده، دست­ها را اغلب شستشو دهید (19).
از روش­های دیگر انتقال ناقل-زاداست؛ از حدود یک چهارم بیماری­های احتمالی مشترک تک­سمیان که ناقلین را درگیر کرده­اند، پشه­ها رایج­ترین ناقل هستند، پس از آن کنه­ها و مگس­ها قرار دارند. Bartonella.spp توسط مگس، شپش یا کک پخش می­شوند. به جز یکی از این عوامل بیماری­زا، C. burnetii، برای انتقال به ناقل احتیاج دارند. هر هفت بیماری مشترک بین حیوانات و منتقل شده توسط پشه­ها ویروسی هستند (جدول 1). همه ویروس­های Sindbis به جز یکی از ویروس­های منتقله توسط پشه باعث ایجاد آنسفالیت می­شوند. برای ویروس آنسفالیت اسب شرقی، ویروس Ilheus ، ویروس آنسفالیت ژاپنی، ویروس Sindbis، ویروس آنسفالیت سنت لوئیس، ویروس آنسفالیت اسب غربی و ویروس نیل غربی، اسب­ها میزبان بن­بست (میزبانی که عوامل عفونی از آن به دیگر میزبان­های حساس منتقل نمی­شوند) هستند و جزء عوامل بیماری­زا نیستند. چرخه­های انتقال فعال اسب­ها و انسان­ها به ویرمیی کافی برای آلوده کردن پشه­ها نمی­رسند (51-49). اسب­ها به عنوان نگهبانان عفونت­های انسانی عمل می­کنند زیرا هر دو اغلب از مخازن مشترک پرندگان آلوده می­شوند (53-52). اسب­هایی با ویروس آنسفالیت اسب ونزوئلا می­توانند با ویرمی ظاهر شوند و بنابراین به عنوان منبع عفونت عمل می­کنند (54). کنترل پشه و جلوگیری از نیش پشه می­تواند عفونت­های اسب و انسان را از این عوامل بیماری زا کاهش دهد. بیماری­های مشترک بین انسان و کنه در انسان، کنه و اسب یافت شده است (55). پیشگیری مستلزم اقدامات کنترل کنه است، زیرا هیچ انتقال مستقیمی برای این بیماری­ها به جز C. burnetii وجود ندارد. هر پنج عامل بیماری زئونوز اسب منتقل شده توسط کنه­ها باکتری­های گرم منفی هستند (جدول 1). مگس­ها و حشرات دیگر نیز می­توانند بیماری­ها را از اسب به انسان منتقل کنند. مگس­ها Leishmania و Onchocerca spp را پخش می­کنند (56). گونه هایی از Onchocerca وجود دارند که بطور مداوم باعث ایجاد بیماری در انسان می­شوند، اما Onchocerca cervicalis از اسب­ها یک اتفاق نادر محسوب می­شود (57). در هر دو مورد، این احتمال وجود داشت که موارد توسط Onchocerca gutterosa ایجاد شده باشد، که یک بیماری مشترک از گاو است (58). عامل بیماری­زا، Bartonella spp، توسط مگس، شپش و کک منتشر می­شود. در مورد دخیل بودن کنه­ها نیز بحث­هایی وجود دارد، اما شواهد غیر قطعی تلقی می­شوند (59).
نقاط قوت و محدودیت­های مطالعه
این مطالعه منحصر به فرد است زیرا از روش PRISMA با هدف دربرگرفتن همه عوامل بیماری­زای بالقوه مرتبط با اسب استفاده شده است. تعداد نسبتاً زیادی از این عوامل بیماری­زا شناسایی و مشخص شد. با این حال، بیش از یک سوم عوامل بیماری­زای شناسایی شده در این بررسی تنها در یک مقاله ذکر شده است. علاوه بر این، اکثر گزارش­هایی که از انتقال مستقیم عوامل بیماری­زای اسب به انسان پشتیبانی می­کنند، گزارش­های موردی با داده‌های کافی برای تعیین شیوع یا خطر انتقال نبوده است. برخی ممکن است استدلال کنند که داده­های کمیاب بیماری مشترک بین انسان و حیوانات حداقل تا حدی به دلیل عدم آگاهی از بیماری­های مشترک تک­سمیان در بین ارائه دهندگان خدمات بهداشتی است. عده­ای ممکن است استدلال کنند که برخی از این گزارش­ها توصیف کننده انتقال ناهنجار بوده و گزارشات موردی ممکن است خطرات واقعی جانور شناسی را نشان ندهد. علیرغم این عدم قطعیت­ها، واضح است که در ادبیات (لیترچر) پزشکی در مورد اپیدمیولوژی بیماری­های مشترک تک­سمیان شکاف وجود دارد. همچنین ادبیات گسترده­ای که از تعدادی از بیماری­های مشترک تک­سمیان که به طور گسترده پذیرفته شده باشد، پیدا نکردیم. آنسفالیت اسب در چهار گزارش، آنسفالیت اسب ونزوئلا در یک گزارش، اما ویروس آنسفالیت اسب غربی تنها در مقالات مروری یافت شد. از آنجا که مقالات مروری خارج از محدوده بررسی بودند، آنسفالیت اسب غربی در 56 پاتوژن زئونوز گنجانده نشد. بررسی­های بعدی ممکن است شامل سایر تک­سمیان مانند خر، قاطر و گورخر باشد تا درک ما را بهبود بخشد.
جدول 2. طبقه بندی 56 پاتوژن بالقوه حیوان مشترک اسب که در مؤسسه ملی آلرژی و بیماری­های عفونی در فهرست بیماری­های عفونی نوظهور پاتوژن­ها قرار دارد.
طبقه بندی پاتوژن/توکسین تعداد (درصد)
A Bacillus anthracis، سم بوتولینوم 2 (6/3)

B
گونه های بروسلا،  Burkholderia mallei، Campylobacter، Coxiella burneti،
Cryptosporidium spp.، ویروس آنسفالیت اسبی شرقی، Enterocytozoon
bieneusi، Escherichia coli، Giardia spp.، ویروس آنسفالیت ژاپنی،
Listeria monocytogenes، Salmonella، ویروس آنسفالیت سنت لوئیس،
 Toxoplasma gondii، آنسفالیت اسب ونزوئلا، ویروس نیل غربی

16 (6/28)
C ویروس هندرا، ویروس آنفولانزای A و B، Mycobacterium، ویروس هاری، Rickettsia spp 5 (9/8)
عفونت در حال ظهور  بیماری Anaplasma phagocytophilum، lyssavirus خفاش استرالیایی، Bartonella spp،
Borrelia burgdorferi، Clostridium difficile، Ehrlichia spp، ویروس هپاتیت E،
گونه­هایLeptospira ،  Staphylococcus
9 (1/16)
نتیجه گیری کلـی و پیشنهادها
این مطالعه 56 عامل بیماری‌زای منحصر به فرد را شناسایی کرد که قابلیت انتقال بین اسب­ها و انسان­ها را دارند. علاوه بر این، 1/16 درصد به عنوان بیماری­های عفونی نوظهور طبقه بندی شدند. راه­های اصلی انتقال شامل تماس دهانی، استنشاقی و پوستی بود. پاتوژن­های مشترک بالقوه شناسایی شده تک­سمیان، تظاهرات بیماری­های سیستمیک، گوارشی و پوستی را در انسان ایجاد کردند. گاهی اوقات، این عفونت­های شدید منجر به مرگ انسان و اسب می­شد. امنیت زیستی مناسب و آگاهی از بیماری­های مشترک بین انسان و حیوانات برای پیشگیری مؤثر از بیماری­های مشترک بین انسان و حیوانات، به ویژه برای بیماری­های نادر یا نوظهور بسیار مهم است (60). تحقیقات بیشتری برای پر کردن شکاف داده در مورد اپیدمیولوژی بسیاری از این بیماری­های مشترک اسب مورد نیاز است. این تحقیق با توجه به افزایش حرکت بین­المللی اسب­ها برای نمایش، پرورش و سایر اهداف اهمیت ویژه­ای دارد. این حرکات اسب می­تواند چنین عوامل بیماری زایی را به مناطق بدون بیماری منتقل کند، که می­تواند منجر به اپیدمی­های بزرگ در اسب­ها و انسان­ها شود (61). درک بیشتر از بیماری­های مشترک تک­سمیان و راه­های انتقال آنها، به متخصصان پزشکی و بهداشت عمومی جهت جلوگیری از بروز آن­ها در این زمینه کمک می­کند.
تقـدیر و تشـکر
از تمامی کسانی که در نگارش این مقاله یاری رسانده­اند تشکر می­نماییم.
تعارض منافع
هیچ­گونه تضاد منافعی بین نویسندگان وجود ندارد و این مقاله با اطلاع و هماهنگی آنها ارسال شده است.
 
مرور کتاب: مروری | موضوع مقاله: دامپزشکی
دریافت: 1400/8/4 | پذیرش: 1400/12/20 | انتشار: 1400/12/29

فهرست منابع
1. Food and Agriculture Organization of the United Nations 2017. FAOSTAT: Livestock. www.fao.org/faostat/en/#data/QL. 2017.
2. Dominguez M, Munstermann S, de Guindos I, Timoney P. Equine disease events resulting from international horse movements: Systematic review and lessons learned. Equine Veterinary Journal 2016; 48:641-653. [DOI:10.1111/evj.12523] [PMID]
3. Cullinane A, Newton JR. Equine influenza-A global perspective. Veterinary Microbiology 2013; 167:205-214. [DOI:10.1016/j.vetmic.2013.03.029] [PMID]
4. Nelly Sophie Lönker, Kim Fechner, Ahmed Abd El Wahed. Horses as a crucial part of one health. Veterinary Sciences 7(1), 28, 2020. [DOI:10.3390/vetsci7010028] [PMID] [PMCID]
5. The Veterinary Clinics of North America. Equine Practice. Horses and the risk of zoonotic infections. Jeff B Bender et al. Veterinary Clinics of North America Equine Practice. 2004 Dec.
6. Jeff B Bender , Dean T Tsukayama. Horses and the risk of zoonotic infections. Veterinary Clinics of North America Equine Practice. 2004 Dec; 20(3): 643-53. [DOI:10.1016/j.cveq.2004.07.003] [PMID] [PMCID]
7. M Pirestani, J Sadraei, A Dalimi Asl. A survey on prevalence rate of cryptosporidial infection of farms in Shahriar County of Tehran and its hygienic importance in human. Veterinary Researches & Biological Products 22 (4), 44-53, 2009.
8. Jaheddashli Borun, Omid Hassanpour. Evaluation of risk factors for the prevalence of Leptospira infection in horses in Gonbad region. Veterinary Clinical Pathology 7(2(26) Summer), 1844-1855, 2013.
9. Snedeker KG, Anderson ME, Sargeant JM, Weese JS. A survey of Canadian public health personnel regarding knowledge, practice and education of zoonotic diseases. Zoonoses Public Health 2013; 60:519-525. [DOI:10.1111/zph.12029] [PMID] [PMCID]
10. Dominguez M, Munstermann S, de Guindos I, Timoney P. Equine disease events resulting from international horse movements: Systematic review and lessons learned. Equine Veterinary Journal 2016; 48:641-653. [DOI:10.1111/evj.12523] [PMID]
11. Khurana SK, Dhama K, Prasad M, Karthik K, et al. Zoonotic pathogens transmitted from equines: Diagnosis and control. Advances Animal and Veterinary Sciences 2015; 3(2s):32-53. [DOI:10.14737/journal.aavs/2015/3.2s.32.53]
12. Venter M, Steyl J, Human S, Weyer J, et al. Transmission of West Nile virus during horse autopsy. In: Emerging Infectious Diseases. Atlanta: National Center for Infectious Diseases, Centers for Disease Control and Prevention, 2010. [DOI:10.3201/eid1603.091042] [PMID] [PMCID]
13. National Institute of Health. 2016. NIAID Emerging Infectious Diseases/Pathogens. NIH: National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Available at https://www.ncbi.nlm.nih .gov/pubmed.
14. Snedeker KG, Anderson ME, Sargeant JM, Weese JS. A survey of Canadian public health personnel regarding knowledge, practice and education of zoonotic diseases. Zoonoses Public Health 2013; 60:519-525. [DOI:10.1111/zph.12029] [PMID] [PMCID]
15. Fouad M Haridy, Tosson A Morsy, Nabil I Gawish, Thanaa N Antonios, Abdel Gawad AG. The potential reservoir role of donkeys and horses in zoonotic fascioliasis in Gharbia Governorate, Egypt. Journal of the Egyptian Society of Parasitology 32.
16. Kubra Demircan, Zuhal Onder, Onder Duzlu, Alparslan. First molecular detection and phylogenetic analyses of zoonotic Giardia intestinalis in horses in Turkey‏. Journal of equine veterinary science 80, 56-60. [DOI:10.1016/j.jevs.2019.06.017] [PMID]
17. Marietjie Venter, Robert Swanepoel. West Nile virus lineage 2 as a cause of zoonotic neurological disease in humans and horses in southern Africa. Vector-Borne and Zoonotic Diseases 10 (7), 659-664, 2010. [DOI:10.1089/vbz.2009.0230] [PMID]
18. Marietjie Venter, Robert Swanepoel. West Nile virus lineage 2 as a cause of zoonotic neurological disease in humans and horses in southern Africa. Vector-Borne and Zoonotic Diseases 10 (7), 659-664, 2010. [DOI:10.1089/vbz.2009.0230] [PMID]
19. Pozio E, Tamburrini A, La Rosa G. Horse trichinellosis, an unresolved puzzle. Parasite 2001; 8 (2 Suppl): S263-S265. [DOI:10.1051/parasite/200108s2263] [PMID]
20. Pasxtiu, AI, Gyo¨rke A, Kalma'r Z, Bolfa˘ P, et al. Toxoplasma gondii in horse meat intended for human consumption in Romania. Veterinary Parasitol 2015; 212:393-395. [DOI:10.1016/j.vetpar.2015.07.024] [PMID]
21. VTaira, N, Yoshifuji H, Boray JC. Zoonotic potential of infection with Fasciola spp. by consumption of freshly prepared raw liver containing immature flukes. Intetnational Journal Parasitol 1997; 27: 775-779. [DOI:10.1016/S0020-7519(97)00038-6]
22. Haridy FM, Morsy TA, Gawish NI, Antonios TN, et al. The potential reservoir role of donkeys and horses in zoonotic fascioliasis in Gharbia governorate, Egypt. Journal Egypt Soc Parasitol 2002; 32:561-570.
23. John ML. Milk of nonhuman origin and infectious diseases in humans. Clin Infect Disease 2006; 43:610-615. [DOI:10.1086/507035] [PMID]
24. Ahmed MO, Clegg PD, Williams NJ, Baptiste KE, et al. antimicrobial resistance in equine faecal Escherichia coli isolates from North West Eng. Ann Clin Microbiol Antimicrob 2010; 9:12. [DOI:10.1186/1476-0711-9-12] [PMID] [PMCID]
25. Ewers C, Bethe A, Stamm I, Grobbel M, et al. CTX-M-15-DST648 Escherichia coli from companion animals and horses: Another pandemic clone combining multiresistance and extraintestinal virulence Journal Antimicrob Chemother 2014; 69: 1224-1230. [DOI:10.1093/jac/dkt516] [PMID]
26. Komba EVG, Mdegela RH, P. Msoffe LM, Matowo DE, et al. Occurrence, species distribution and antimicrobial resistance of thermophilic Campylobacter isolates from farm and laboratory animals in Morogoro, Tanzania. Veterinary World 2014; 7:559-565. [DOI:10.14202/vetworld.2014.559-565]
27. Hanna JN, McBride WJ, Brookes DL, Shield J, et al. Hendra virus infection in a veterinarian. Medical Journal Australia 2006; 185:562-564. [DOI:10.5694/j.1326-5377.2006.tb00692.x] [PMID] [PMCID]
28. Mendez DH, Kelly K, Buttner P, Nowak M, et al. Management of the slowly emerging zoonosis, Hendra virus, by private veterinarians in Queensland, Australia: A qualitative study. BMC Veterinary Res 2014; 10:215. [DOI:10.1186/s12917-014-0215-6] [PMID] [PMCID]
29. Mendez DH, Petra Bu¨ttner P, Kelly J, Nowak M, et al. Difficulties experienced by veterinarians when communicating about emerging zoonotic risks with animal owners: The case of Hendra virus. BMC Veterinary Research 2016; 13:56. [DOI:10.1186/s12917-017-0970-2] [PMID] [PMCID]
30. Toledo RS, Tamekuni K, Silva MF, Haydu VB, et al. Infection by spotted fever rickettsiae in people, dogs, horses and ticks in Londrina, Parana State, Brazil. Zoonoses Public Health 2011; 58:416-423. [DOI:10.1111/j.1863-2378.2010.01382.x] [PMID]
31. Xie T, Anderson BD, Daramragchaa U, Chuluunbaatar M, et al. A review of evidence that equine influenza viruses are zoonotic. Pathogens 2016; 5:50. [DOI:10.3390/pathogens5030050] [PMID] [PMCID]
32. Winkler WG, Fashinell TR, Leffingwell L, Howard P, et al. Airborne rabies transmission in a laboratory worker. Journal of the American Medical Association 1973; 226:1219-1221. https://doi.org/10.1001/jama.1973.03230100043011 [DOI:10.1001/jama.226.10.1219] [PMID]
33. PV Shelke, Punit R Rachh. Equine Rabies Immunoglobulin: A Review. Journal of Drug Delivery and Therapeutics 9 (4-s), 730-735, 2019. [DOI:10.22270/jddt.v9i4-s.3388]
34. Annand EJ, Reid PA. Clinical review of two fatal equine cases of infection with the insectivorous bat strain of Australian bat lyssavirus. Aust Veterinary Journal 2014; 92:324-332. [DOI:10.1111/avj.12227] [PMID]
35. Venter M, Steyl J, Human S, Weyer J, et al. Transmission of West Nile virus during horse autopsy. In Emerging Infectious Diseases. Atlanta: National Center for Infectious Diseases, Centers for Disease Control and Prevention, 2010. [DOI:10.3201/eid1603.091042] [PMID] [PMCID]
36. Venter M, Swanepoel R. West Nile virus lineage 2 as a cause of zoonotic neurological disease in humans and horses in Southern Africa. Vector Borne Zoonotic Dis 2010; 10:659- 664. [DOI:10.1089/vbz.2009.0230] [PMID]
37. Cuny C, Witte W. MRSA in equine hospitals and its significance for infections in humans. Veterinary Microbiol. 2016; 200: 59-64. [DOI:10.1016/j.vetmic.2016.01.013] [PMID]
38. Jokisalo J, Bryan J, Legget B, Abbott Y, et al. Multiple-drug resistant Acinetobacter baumannii bronchopneumonia in a colt following intensive care treatment. Equine Veterinary Educ 2010; 22:281-286. [DOI:10.1111/j.2042-3292.2010.00071.x]
39. Topino S, Galati V, Grilli E, Petrosillo N. Rhodococcus equi infection in HIV-infected individuals: Case reports and review of the literature. AIDS Patient Care STDs 2010; 24:211- 222. [DOI:10.1089/apc.2009.0248] [PMID]
40. Ulivieri S, G Oliveri. Cerebellar abscess due to Rhodococcus equi in an immunocompetent patient: Case report and literature review. Journal Neurosurg Sci 2006; 50:127-129.
41. Tozer SJ, Lambert SB, Strong CL, Field HE, et al. Potential animal and environmental sources of Q fever infection for humans in Queensland. Zoonoses Public Health 2014; 61: 105-112. [DOI:10.1111/zph.12051] [PMID]
42. Langley R, Morris T. That horse bit me: Zoonotic infections of equines to consider after exposure through the bite or the oral/nasal secretions. Journal Agromedicine 2009; 14:370-381. [DOI:10.1080/10599240903058087] [PMID]
43. Merini LP, Cormelato AT, de Castro Beck CA, Garbade P, et al. Equine rabies in the city of Porto Alegre-RS, Brazil. Acta Scientiae Veterinariae 2010; 38:213-216. [DOI:10.22456/1679-9216.16638]
44. Ashhurst-Smith C, Norton R, Thoreau W, Peel MM. Actinobacillus equuli septicemia: An unusual zoonotic infection. J Clin Microbiol 1998; 36:2789-2790. [DOI:10.1128/JCM.36.9.2789-2790.1998] [PMID] [PMCID]
45. Ko¨ck R, Ballhausen B, Bischoff M, Cuny C, et al. The impact of zoonotic MRSA colonization and infection in Germany. Berl Mu¨nch Tiera¨rztl Wochenschr 2014; 127:384-398.
46. Schwaber MJ, Navon-Venezia S, Masarwa S, Tirosh-Levy S, et al. Clonal transmission of a rare methicillin-resistant Staphylococcus aureus genotype between horses and staff at a veterinary teaching hospital. Veterinary Microbiol 2013; 162:907- 911. [DOI:10.1016/j.vetmic.2012.11.020] [PMID]
47. Kawakami V, Rietberg K, Lipton B, Eckmann K, et al. Notes from the field: Fatal infection associated with equine exposure- King County, Washington, 2016. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2016; 65:788. [DOI:10.15585/mmwr.mm6530a5] [PMID]
48. ElAshmawy WR, Ali ME. Identification of different dermatophytes isolated from cattle, cats and horses suffered from skin lesions. Alexandria J Vet Sci 2016; 49:126-132. [DOI:10.5455/ajvs.224778]
49. Go, YY, Balasuriya UB, LeeCK. Zoonotic encephalitides caused by arboviruses: Transmission and epidemiology of alphaviruses and flaviviruses. Clin Exp Vaccine Res 2014; 3:58-77. [DOI:10.7774/cevr.2014.3.1.58] [PMID] [PMCID]
50. Pauvolid-Correˆa, A, Kenney JL, Couto-Lima D, Campos ZM, et al. Ilheus virus isolation in the Pantanal, west-central Brazil. PLoS Negl Trop Dis 2013; 7: e2318. [DOI:10.1371/journal.pntd.0002318] [PMID] [PMCID]
51. Dı'az LA, Guillermo Albrieu Llina's, Ana Va'zquez, Antonio Tenorio, et al. Silent circulation of St. Louis encephalitis virus prior to an encephalitis outbreak in Cordoba, Argentina (2005). PLoS Negl Trop Disease 2012; 6: e1489. [DOI:10.1371/journal.pntd.0001489] [PMID] [PMCID]
52. Saegerman C, Alba-Casals A, Garcia-Bocanegra I, Dal Pozzo F, et al. Clinical sentinel surveillance of equine West Nile fever, Spain. Transbound Emerg Disease 2016; 63:184-193. [DOI:10.1111/tbed.12243] [PMID]
53. Ludu EL, Mihu-Pintilie A, Anita D, Anita A, et al. West Nile Virus reemergence in Romania: A serologic survey in host species. Vector Borne Zoonotic Disease 2014; 14:330-337. [DOI:10.1089/vbz.2013.1405] [PMID]
54. Estrada-Franco JG, Navarro-Lopez R, Freier JE, Cordova D, et al. Venezuelan equine encephalitis virus, Southern Mexico. Emerg Infect Disease 2004; 10:2113-2121. [DOI:10.3201/eid1012.040393] [PMID] [PMCID]
55. Butler CM, van Oldruitenborgh-Oosterbaan MMS, Werners AH, T. Stout AE, et al. Borrelio burgdorferi and Anaplasma phogocytophilum in ticks and their equine hosts: A prospective clinical and diagnostic study of 47 horses following removal of a feeding tick. Pferdeheilkunde 2016b; 32:335-345. [DOI:10.21836/PEM20160406]
56. Filho, Vedovello D, Jorge FA, M. Lonardoni VC, et al. American cutaneous leishmaniasis in horses from endemic areas in the north-central mesoregion of Parana' state, Brazil. Zoonoses Public Health 2008; 55:149-155. [DOI:10.1111/j.1863-2378.2008.01106.x] [PMID]
57. Burr WE, Brown MF, Eberhard ML. Zoonotic Onchocerca (Nematoda: Filarioidea) in the cornea of a Colorado resident. Ophthalmology 1998; 105:1494-1497. [DOI:10.1016/S0161-6420(98)98035-6]
58. Beaver PC, Yoshimura H, Takayasu S, Hashimoto H, et al. Zoonotic Onchocerca in a Japanese child. American Journal of Tropical Medicine and Hygiene 1989; 40:298-300. [DOI:10.4269/ajtmh.1989.40.298] [PMID]
59. Telford 3rd SR, Wormser GP. Bartonella spp. transmission by ticks not established. Emerg Infect Dis 2010; 16:379. [DOI:10.3201/eid1603.090443] [PMID] [PMCID]
60. Levings RL. Emerging and exotic zoonotic disease preparedness and response in the United States-Coordination of the animal health component. Zoonoses Public Health 2012;59 Suppl 2:80-94. [DOI:10.1111/j.1863-2378.2012.01495.x] [PMID]
61. Dominguez M, Munstermann S, de Guindos I, Timoney P. Equine disease events resulting from international horse movements: Systematic review and lessons learned. Equine Veterinary Journal 2016; 48:641-653. [DOI:10.1111/evj.12523] [PMID]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب‌سایت متعلق به مجله بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان است.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Journal of Zoonosis

Designed & Developed by: Yektaweb