Zoonosis
مجله بيماری های قابل انتقال بين انسان و حيوان
Zoonosis
Medical Sciences
http://zoonosis.ir
1
admin
2820-9982
2820-9990
38590
fa
jalali
1401
6
1
gregorian
2022
9
1
2
2
online
1
fulltext
fa
شیوع توکسوپلاسما گوندی در انواع پنیر، کره و خامه سنتی عرضه شده در شهرستان کاشان
Prevalence of Toxoplasma gondii in traditional types of cheese, butter, and cream presented in Kashan city, Iran
بهداشت مواد غذایی
Food Hygiene
پژوهشی اصیل
Original Article
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:115%"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span style="font-family:Calibri,sans-serif"><span lang="FA" style="line-height:115%"><span b="" nazanin="" style="font-family:"><span style="color:black">یکی از شایع­ترین عفونت­ های انگلی انسان و سایر حیوانات خونگرم، توکسوپلاسموز است که توسط انگل تکیاخته­ی <i>توکسوپلاسما</i> گوندی ایجاد می­شود.</span></span></span><span lang="AR-SA" style="line-height:115%"><span b="" nazanin="" style="font-family:"><span style="color:black"> مصرف مواد غذایی آلوده و انتقال از مادر به جنین از مهم­ترین راه­های انتقال می­باشد.</span></span></span><span lang="FA" style="line-height:115%"><span b="" nazanin="" style="font-family:"><span style="color:black"> انسان با خوردن محصولات لبنی</span></span></span> <span lang="FA" style="line-height:115%"><span b="" nazanin="" style="font-family:"><span style="color:black">آلوده به <i>توکسوپلاسما</i>، به توکسوپلاسموزیس مبتلا می­شود، لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی شیوع <i>توکسوپلاسماگوندی</i> در پنیر، کره و خامه­های سنتی عرضه شده در شهرستان کاشان به روش </span></span></span><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span style="line-height:115%"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black">Nested PCR</span></span></span></span><span lang="FA" style="line-height:115%"><span b="" nazanin="" style="font-family:"><span style="color:black"> است. تعداد 50 نمونه از محصولات لبنی شامل 30 نمونه پنیر سنتی، 10 نمونه خامه سنتی و 10 نمونه کره­ سنتی از مراکز عرضه در شهرستان کاشان به صورت تصادفی نمونه گیری و به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد منتقل شد. از نرم افزار آماری </span></span></span><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span style="line-height:115%"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black">SPSS</span></span></span></span><span lang="FA" style="line-height:115%"><span b="" nazanin="" style="font-family:"><span style="color:black"> نسخه 23 و آزمون کای­اسکوئر جهت آنالیز داده­ها استفاده شد و سطح معنی­داری (05/00</span></span></span><i><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span style="line-height:115%"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black">p</span></span></span></span></i><span dir="LTR" style="font-size:10.0pt"><span style="line-height:115%"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black">></span></span></span></span><span lang="FA" style="line-height:115%"><span b="" nazanin="" style="font-family:"><span style="color:black">) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که </span></span></span><span lang="AR-SA" style="line-height:115%"><span b="" nazanin="" style="font-family:"><span style="color:black">7/6 درصد از پنیرهای سنتی (2 نمونه) به <i>توکسوپلاسما</i> آلوده بودند </span></span></span><span lang="FA" style="line-height:115%"><span b="" nazanin="" style="font-family:"><span style="color:black">و در خامه و کره­های سنتی آلودگی منفی بود. </span></span></span><span lang="AR-SA" style="line-height:115%"><span b="" nazanin="" style="font-family:"><span style="color:black">آلودگی شیر خام و به موازات آن، فرآورده­های لبنی سنتی به </span></span></span><i><span lang="FA" style="line-height:115%"><span b="" nazanin="" style="font-family:"><span style="color:black">توکسوپلاسماگوندی</span></span></span></i><span lang="AR-SA" style="line-height:115%"><span b="" nazanin="" style="font-family:"><span style="color:black"> می­تواند به شکل غیرمستقیم از حیوانات آلوده و یا درنتیجه عدم رعایت الزامات بهداشتی در فرایندهایی همچون شیردوشی، جابجایی­، نگهداری و آلودگی متقاطع باشد. بنابراین سالم­سازی اصولی شیر قبل از مصرف و </span></span></span><span lang="FA" style="line-height:115%"><span b="" nazanin="" style="font-family:"><span style="color:black">سپس </span></span></span><span lang="AR-SA" style="line-height:115%"><span b="" nazanin="" style="font-family:"><span style="color:black">تبدیل آن به فرآورده­های لبنی­ پیشنهاد می­گردد.</span></span></span></span></span></span></span></span>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:150%"><span style="font-family:Calibri,sans-serif"><span style="font-size:10.0pt"><span style="line-height:150%"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black">One of the most common parasitic infections of humans and other warm-blooded animals is toxoplasmosis, which is caused by the protozoan parasite <i>Toxoplasma gondii</i>. Consumption of contaminated food and transmission from mother to fetus is one of the fundamental ways of transmission. Humans get toxoplasmosis by eating dairy products contaminated with <i>Toxoplasma</i>, so this study aims to investigate the prevalence of</span></span></span></span> <i><span style="font-size:10.0pt"><span style="line-height:150%"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black">T. gondii</span></span></span></span></i> <span style="font-size:10.0pt"><span style="line-height:150%"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black">in cheese, butter, and traditional creams presented in Kashan city, Iran using the Nested PCR method. Fifty samples of dairy products, including 30 samples of traditional cheese, 10 samples of traditional cream, and 10 samples of traditional butter, were randomly sampled from supply centers in Kashan city and transferred to the food hygiene laboratory of Islamic Azad University, Shahrekord branch. SPSS version 23 statistical software and a chi-square test were used to analyze the data, and a significant level (<i>p</i>>05.00) was considered. The results showed that 6.7% of the traditional cheeses (2 samples) were infected with <i>Toxoplasma,</i> and the contamination was negative in the traditional cream and butter. Contamination of raw milk and, in parallel, traditional dairy products with <i>Toxoplasma gondii</i> can be indirectly from infected animals or due to non-compliance with health requirements in processes such as milking, handling, storage, and cross-contamination. Therefore, essential sanitization of milk before consumption and then turning it into dairy products is suggested.</span></span></span></span></span></span></span>
توکسوپلاسماگوندی, پنیر سنتی, خامه سنتی, کره سنتی, کاشان
Toxoplasma gondii, Traditional cheese, Traditional cream, Traditional butter, Kashan.
40
48
http://zoonosis.ir/browse.php?a_code=A-10-694-1&slc_lang=fa&sid=1
Majid
Alimoradi
مجید
علیمرادی
M.am135996@gmail.com
0579925196
1003194753284600324
No
Graduated in food hygiene, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran.
دانشآموخته بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.
Ebrahim
Rahimi
ابراهیم
رحیمی
ebrahimrahimi55@yahoo.com
6209405495
1003194753284600325
Yes
Department of Food Hygiene, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran.
گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.