دوره 1، شماره 1 - ( 9-1400 )                   جلد 1 شماره 1 صفحات 28-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Moradzadeh F, Haj-Esmaili M R, Rahimi E, Shakerian A. A Study of Salmonella in traditional and industrial eggs at Shahrekord during the 2021. Zoonosis 2021; 1 (1) :23-28
URL: http://zoonosis.ir/article-1-33-fa.html
مرادزاده فاروق، حاج اسماعیلی محمدرضا، رحیمی ابراهیم، شاکریان امیر. بررسی میزان آلودگی تخم مرغ های بومی و صنعتی به سالمونلا در شهرکرد 1400. مجله بيماری های قابل انتقال بين انسان و حيوان. 1400; 1 (1) :23-28

URL: http://zoonosis.ir/article-1-33-fa.html


دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
واژه‌های کلیدی: تخم‌مرغ، سالمونلا، گاستروآنتریت
متن کامل [PDF 372 kb]   (388 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1076 مشاهده)
متن کامل:   (149 مشاهده)
مقدمه
سالمونلا یکی از عوامل باکتریایی بیماریزای مشترک بین انسان و طیور است.از نظر بهداشت عمومی مسمومیت های غذایی ناشی از باکتری های گروه سالمونلا به علت تعدد سرو تایپ ها، میزبان­های متفاوت و نیز نقش موثر ناقلین طبیعی شان، از اهمیت ویژه ای برخوردار است (1).
پیدایش موارد پراکنده سالمونلا انتریتیدیس[1] توام با مصرف تخم مرغ بوده و از آن به عنوان یک مشکل بهداشت عمومی یاد کرده اند (2). در کشور ایتالیا، در سال 1991 تعداد 33 مورد شیوع عفونت ناشی از سالمونلا انتریتیدیس گزارش شده است و در بیش­تر موارد، این عفونت­ها ناشی از مصرف محصولات حاوی تخم مرغ های خام و یا خوب پخته نشده بوده است (3). در آلمان غربی به عنوان یک کشور پیشرفته از سال 1985 تا سال 1992 رقم ثبت شده مسمومیت های ناشی از باکتری سالمونلا، تقریبا شش برابر شده است (یعنی از حدود 30500 نفر به 200000 نفر رسیده است). براساس اساس این مطالعه، تعداد واقعی بیماران تا  دو میلیون در سال تخمین زده شده است (4).
در ایالات متحده امریکا، عفونت سالمونلایی ناشی از مصرف تخم مرغ، علت اصلی بیماری­های ناشی از غذا گزارش شده است؛ به نحوی که منجر به بیماری 4/1 میلیون نفر در سال می گردد (5). ابعاد قضیه به گونه ای است که از این باکتری به عنوان یک عامل منفی در اقتصاد ملی کشورها می­توان نام برد؛ بطوری که در این زمینه ضررهای ناشی از درمان مسمومیت های حاصل از باکتری سالمونلا هرساله چندین میلیون دلار می­باشد (6).
گوشت مرغ و تخم مرغ از مهم­ترین انتقال دهنده های باکتری به انسان محسوب می­شوند. در کشورهای پیشرفته صنعتی، تخم مرغ به چهار شکل تخم مرغ با پوسته، تخم مرغ مایع (سفیده،زرده، زرده نمکین، زرده شکرین)، تخم مرغ خشک و تخم مرغ منجمد به بازار عرضه می­شود و امکان آلودگی این محصولات غذایی به مراتب بیش­تر است. در کشور ما با توجه به محدودیت نوع محصولات تخم مرغ که فقط اختصاص به تخم مرغ خام دست نخورده دارد، امکان تعیین آلودگی و کنترل آن با سهولت بیش­تری فراهم است. مطالعات معدودی نیز در این ارتباط در سطح کشور انجام شده است که همگی نشان از آلودگی تخم مرغ های عرضه شده در بازار با شیوع کمتر از یک درصد دارند (6 و 7)
مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آلودگی تخم مرغ های محلی و صنعتی مصرفی در شهر کرد به باکتری سالمونلا و همچنین آگاهی نسبت به ابعاد خطر انتقال عفونت سالمونلایی از طریق مصرف این نوع تخم مرغ به انسان انجام شد.
مواد و روش­ها
مطالعه حاضر در سال 1400 در شهرستان شهرکرد انجام شد. در این مطالعه 10 تخم مرغ شامل: 5 تخم مرغ بومی، 5 تخم مرغ صنعتی مورد بررسی قرار گرفتند. بدینمنظور، تخم مرغ‌ها به صورت تصادفی از مراکز توزیع و فروشگاههای خردهفروشی تخم مرغ در سطح شهرستان نمونهبرداری شده و جمعآوری گردیدند و تحت شرایط استریل به آزمایشگاه منتقل شدند. سپس پوسته و محتویات داخلی تخم مرغها به طور جداگانه از نظر آلودگی به باکتری سالمونلا تحت آزمایشات میکروبی قرار گرفت.
برای تهیه نمونه از پوسته تخم مرغها ابتدا سواب استریل روی سطح پوسته تخم مرغها کشیده شد و در 1 سیسی آب مقطر دیونیزه شستشو گردید. سپس به 9 سیسی محیط غنیکننده سلنیت  اضافه شد و به مدت 24 ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد انکوبه گردید. تهیه نمونه از محتویات داخلی تخم مرغها به این صورت انجام شد که هر تخم مرغ به طور جداگانه در داخل ظروف استریل حاوی الکل 70 درصد به مدت 15 دقیقه غوطهور شدند. پس از خشک شدن آنها به روش استریل، پوسته آهکی تخـم مرغها شکستـه شـد و زرده و سفیده آنها در ظروف استریل مخلوط و همگن گردید. در ادامه، 1 سیسی از محتویات همگن شده به 9 سیسی محیط غنیکننده سلنیت F  اضافه شد و به مدت 24 ساعت در دمای 37 درجه سانتیگراد انکوبه گردید. سپس نمونههای پوسته و محتویات تخم مرغها از محیطهای غنیکننده سلنیت F  به طور جداگانه روی محیطهای جامد انتخابی شامل: مکانکی آگار، سالمونلا- شیگلا آگار و برلیانت گرین آگار منتقل گشته و کشت داده شدند. پس از ۲۴ ساعت انکوباسیون در دمای ۳۷ درجه سانتیگراد کلنیها بررسی گردیدند. کلنیهای لاکتوز منفی (بدون رنگ) با تولید H2S  و بدون تولید  H2Sبه عنوان کلنیهای مشکوک در نظر گرفته شدند. نمونههای مشکوک مجدداً در گزیلوز لیزین دزوکسی کولات آگار (Merk, Germany) کشت داده شدند. کلنی‌های همرنگ محیط که به عنوان کلنی‌های مشکوک در نظر گرفته شدند، روی محیطهای افتراقی شامل: اوره براث، سیمون سیترات آگار، SIM، TSI، کشت داده شدند و واکنش آن‌ها در محیط‌های قندی شامل MR/VP مانیتول، مالتوز، آرابینوز، ساکارز، گلوگز و گزیلوز بررسی گردید.
نتـایج
از مجموع 10 تخم­مرغ بررسی شده (5 عدد بومی و 5 عدد صنعتی) از مراکز توزیع تخم مرغ در سطح شهرستان شهرکرد، یک عدد از تخم مرغ های از نوع بومی (20درصد)، تست سالمونلا آن مثبت شد که هم پوسته و هم محتویات آن به باکتری سالمونلا آلوده شده بود. همچنین آلودگی پوسته و محتویات داخلی به باکتری سالمونلا در تخم مرغهای صنعتی، صفر درصد محاسبه گردید.
بحث
مطالعات مختلفی در نقاط مختلف انجام شده است به طوری که در منطقه شاهرود یافته ها بر اساس نتایج بدست آمده از آزمایش­ها، از بین 150 عدد تخم­مرغ صنعتی، تعداد 2 مورد از آنها آلوده به سالمونلا پاراتیفی A بودند. همچنین تعداد موارد مثبت در بین 150 نمونه تخم­مرغ  محلی 4 عدد بوده که 1 مورد آن آلوده به سالمونلا تیفی و 3 مورد آن آلوده به پاراتیفی A می باشد. نتیجه گیری در این مطالعه، مشخص گردید که امکان آلودگی هر چند اندک در تخم­مرغ­ها وجود دارد. همچنین بر اساس نتایج بدست آمده، میزان آلودگی بهس المونلا در تخم­مرغ­های محلی بیشتر از تخم­مرغ­های صنعتی است که علت آن می­تواند تماس بیشتر تخم­مرغ محلی با فضولات نسبت به تخم­مرغ  صنعتی و نیز عدم رعایت بهداشت باشد (8). همچنین براساس نتایج حاصله از پژوهشی در شهر بیرجند میزان آلودگی تخم­مرغ های محلی عرضه شده در بیرجند 6/0 درصد معادل یک در 165 تخم­مرغ بوده است (9). نتایج ارائه شده برای استان اردبیل، نشان داد که  از 110 نمونه تخم مرغ مورد بررسی، چهار مورد (63/3 درصد) آلوده به باکتری سالمونلا بودند. میزان آلودگی پوسته تخم مرغهای بومی، فلهای و صنعتی به سالمونلا به ترتیب 40/5، 43/2 و 0 درصد بود. همچنین میزان آلودگی سالمونلایی در محتویات تخم مرغهای بومی 94/2 درصد محاسبه شد؛ در حالی که در محتویات تخم مرغهای فلهای و صنعتی هیچگونه آلودگی مشاهده نشد (10).
در بررسی دیگر در استان کردستان با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه از 116 نمونه تخم­مرغ 9 نمونه آلودگی پوسته (6 عدد محلی و 3 عدد فله­ای) و 2 نمونه از آن­ها (هر 2 محلی) آلودگی محتویات را نیز داشتند. به طوری­که آلودگی به باکتری سالمونلا پوسته تخم­مرغ­های صنعتی صفر درصد، تخم­مرغ­های فله­ای 5/7 درصد و تخم­مرغ­های محلی 28/14 درصد بود و آلودگی سالمونلایی محتویات تخم­مرغ های صنعتی و فله­ای صفر و تخم­مرغ­های محلی 76/4 درصد بود (1). مطالعاتی که در زمینه آلودگی تخم مرغها به سالمونلا در مناطق مختلف ایران انجام شده‌اند، حاکی از شیوع سالمونلا در تخم مرغهای بومی، فلهای و صنعتی با نسبتهای متفاوت میباشند. در این راستا در مطالعه‌ای که در مورد میزان آلودگی تخم مرغهای محلی و کارخانهای به سالمونلا در شیراز در سال 1380 صورت گرفت، در زرده 8/0 درصد از تخم مرغهای محلی (500 نمونه) مورد بررسی، آلودگی سالمونلایی گزارش شد (11). هم چنین در بررسی در استان لرستان و شهر خرم آباد  نتایج حاکی از آن بود که 2 نمونه از 180 نمونه تخم‌مرغ بومی (1/1 درصد) با استفاده از تکنیک PCR  آلودگی سالمونلایی داشتند؛ اما هیچ‌گونه آلودگی در تخم‌مرغ­های صنعتی وجود نداشت (12).
نتیجه گیری کلـی و پیشنهادها
با توجه به نتایج بدست آمده، اختلاف قابل توجهی با توجه به شرایط فرهنگی و بهداشتی بین آزمایشات صورت گرفته در هر استان وجود داردکه باید علاوه بر تحقیقات بیش­تر در این زمینه، اطلاع رسانی هم به عموم مردم بالاخص از طریق شبکه های اجتماعی جمعی در اولویت قرار بگیرد. تا علاوه بر توجه ویژه  تولیدکنندگان به بهداشت در مراحل تولید و نگهداری و حمل، مصرف کنندگان نیز در زمان مصرف با جدی گرفتن پخت کامل تخم­مرغ سلامت خود را به مخاطره نیندازند و از مصرف آن به صورت خام یا نیم­پز (عسلی) جداً خودداری نمایند.
تقـدیر و تشـکر
آزمون های میکربی انجام شده در مقاله حاضر در آزمایشگاه میکروب شناسی مواد غذایی دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد انجام گرفته است، از این رو از زحمات جناب آقای مهندس منوچهر مومنی شهرکی صمیمانه تقدیر و تشکر می نماییم.
تعارض منافع
هیچ­گونه تضاد منافعی بین نویسندگان وجود ندارد و این مقاله با اطلاع و هماهنگی آنها ارسال شده است.
مرور کتاب: گزارش کوتاه |
دریافت: 1400/11/10 | پذیرش: 1400/7/1 | انتشار: 1400/7/1

فهرست منابع
1. Rezaee R, Mohammadi S, Faizee S, dehestani athar S. A Study of Salmonella Spp. Contamination of Eggs in Sanandaj in 2017. Zanko J Med Sci. 2018; 19 (61) :43-49
2. Trepka MJ, Archer JR, Altekruse SF, Proctor ME, Davis JP. An increase in sporadic and outbreak-associated Salmonella enteritidis infections in Wisconsin: the role of eggs. J Infect Dis. 1999; 180 (4): 1214-1219. [DOI:10.1086/314984] [PMID]
3. Binkin N, Scuderi G, Novaco F, Giovanardi GL, Paganelli G, Ferrari G, et al. Egg-related salmonella enteritidis, Italy, 1991. Epidemiol Infec. 1993; 110 (2): 227-237 [DOI:10.1017/S095026880006814X] [PMID] [PMCID]
4. Morse DL, Birkhead GS, Guardino J, Kondracki SF, Guzewich JJ. Outbreak and sporadic egg-associated cases of Salmonella enteritidis: New York's experience. Am J Public Health. 1994; 84 (5): 859-860 [DOI:10.2105/AJPH.84.5.859] [PMID] [PMCID]
5. Braden CR. Salmonella enterica serotype Enteritidis and eggs: a national epidemic in the United States. Clin Infect Dis. 2006; 43 (4): 512-517 [DOI:10.1086/505973] [PMID]
6. Jamshidi AA. Determination of the incidence of Salmonella contamination of eggs being consumed in Shiraz. Journal of Babol University of Medical Sciences. 1999; 5 (2): 25-21.
7. Oboodi B, Farboud A, Masoudi M, Pourabbas B, Alborzi A, Karimi A. Salmonella contamination of industrial and non-industrial produced eggs in Shiraz. Iranian Journal of Infectious Diseases & Tropical Medicine. 2001; 14(6): 43-40. [Persian]
8. Javadmanesh A, Mousavi Z, Tanhaeian A, Azghandi M. Comparison of antimicrobial activity of thanatin peptide with cinnamon and oregano essential oils on some pathogenic bacteria. Veterinary Researches & Biological Products. 2020; 33 (1): 47-53.
9. Namaei M, Ziaee M, Ghannad Kafi M. Prevalence of salmonella contamination in locally (non-industrially) produced eggs in Birjand (2006). J Birjand Univ Med Sci. 2009; 16 (2) :37-41
10. Azizpour A. A Study of Salmonella Spp. Contamination Rate of Eggs and Assessment of their Antibiotic Resistance Pattern in Ardabil, Iran. Qom Univ Med Sci J. 2020; 14 (1) :38-50 [DOI:10.29252/qums.14.1.38]
11. Abodi B, Mazbod A, Mashoudi M, Pourabbas Tahvildari B, Alborzi B, Karimi A. Evaluation of salmonella contamination of chicken and egg in Shiraz. Iran J Infect Dis Trop Med 2000;6(14):40-3.
12. Doulat A, Mahzounieh M R, shams N, Etemadfar L. Prevalence and Comparison of Salmonella Serotypes in Indigenous and Industrial Chicken Eggs Collected from Khorramabad Using Culture and PCR Methods. Iran J Med Microbiol. 2018; 12 (2) :88-95. [DOI:10.30699/ijmm.12.88]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب‌سایت متعلق به مجله بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان است.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Journal of Zoonosis

Designed & Developed by: Yektaweb