الهه تاجبخش، فهیمه نوربخش، پریسا بهشود،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده
سالمونلاها برخلاف اعضای دیگر خانواده انتروباکتریاسه انگل اختیاری درون سلولی بوده و همه آنها بالقوه بیماریزا هستند. این باکتریها بهسادگی به روشهای مستقیم یا غیرمستقیم از حیوان، حیوان به انسان و انسان به انسان منتقل میشوند. این مطالعه بهمنظور بررسی خصوصیات مولکولی ایزولههای سالمونلا انتریتیدیس در گوشت قرمز عرضه شده به بازار مصرف شهرستان شهرکرد انجام شد، که به این منظور ۳۰۰ نمونه گوشت قرمز جمعآوری شد، پس از انجام آزمونهای میکروبی از هر نمونه DNA ژنومی استخراج و با روش PCR آزمایش گردید. نتایج نشان داد که از ۳۰۰ نمونه مورد بررسی ۱۳۵ نمونه از نظر وجود گونههای سالمونلا مثبت بودهاند که در بررسیهای بیوشیمیایی و مولکولی ۳۷ مورد سالمونلا انتریتیدیس تشخیص داده شد. در تحقیق حاضر از ۳۷ ایزوله سالمونلا انتریتیدیس مورد بررسی ژنهای inv A و stn در تمامی موارد (۱۰۰درصد)، spvA در۲۸ ایزوله (۶۷/۷۵ درصد) و ژن sefA در ۲۰ ایزوله (۵۴ درصد) برآورد گردید. با توجه به نتایج حاصل، اعمال نظارتها و آزمونهای میکروبی دوره ای و تدابیر بیشتر از سمت مسئولین اداره دامپزشکی استان به منظور کاهش میزان آلودگی میکروبی بسیار حائز اهمیت است.
خانم فاطمه کیایی تنکابنی، دکتر ابراهیم رحیمی، دکتر نجمه واحد دهکردی،
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
میکروارگانیسمهای پاتوژن در مواد غذایی سبب بروز اپیدمیها خطرناکی میشود و سلامت مصرفکنندگان را مورد مخاطره قرار میدهد. سالمونلا، اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس پاتوژنهای غذایی هستند که وجود آنها سبب بروز اپیدمیهای ناشی از مواد غذایی میشوند. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان شیوع آلودگی در شیرخام، آبشرب، مرغ قطعهبندی شده و مرغ کامل به اشرشیاکلی، سالمونلا، استافیلوکوکوس اورئوس، توتال کانت و کلیفرم در شهرستان شهرری، تهران میباشد. تعداد ۲۰۰ نمونه مواد غذایی شامل ۵۰ نمونه شیرخام، ۵۰ نمونه آب شرب، ۵۰ نمونه مرغ قطعهبندی شده، و ۵۰ نمونه مرغ کامل، از مراکز عرضه در شهرستان شهر ری، جداسازی و در کنار فلاسک یخ جهت جلوگیری از آلودگیهای ثانویه به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی منتقل داده و از لحاظ بار میکروبی مورد ارزیابی قرار گرفتند. از نرمافزار آماری SPSS نسخه ۲۶ و سطح معنیداری P<۰/۰۵ در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که سالمونلا در شیر خام و آبشرب منفی بود؛ در حالی که مرغ قطعهبندی شده، ۱۴ درصد و مرغ کامل ۴ درصد آلودگی داشت. اشرشیاکلی در مرغ قطعهبندی شده b۰۵/±۱۰۴×۷/۸۷ بالا بود. در حالی که آب شربهای مورد آزمایش، به سالمونلا، اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس منفی بود، اما دارای آلودگیهای کلیفرمی بود. با توجه به بالا بودن آلودگی در مواد غذایی آزمایش شده، لذا لازم است سیاستهایی جهت نظارت بیشتر بر عرضه موادغذایی اتخاذ شود و در خصوص آب شرب و وجود کلیفرم به میزان بالا، لازم است حتما آبهای شرب را قبل از نوشیدن، جوشاند تا مانع از ابتلا به بیماریها گاستروانتریت شد.
خانم منصوره فراهانی، دکتر ابراهیم رحیمی، خانم نجمه واحددهکردی،
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
گوشت و تخم مرغ از جمله مواد غذایی هستند که به لحاظ دارا بودن اسیدآمینههای ضروری، اسیدهای چرب اشباع، غیراشباع و مواد معدنی جزء نیازهای طبیعی روزانه بدن محسوب میشوند. اما آلودگی به میکروارگانیسمهای پاتوژن میتواند مخاطراتی را برای مصرفکنندگان به وجود بیاورد که سبب وقوع اپیدمیهایی گردد؛ لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان آلودگی به توتال کانت، اشرشیاکلی، سالمونلا و استافیلوکوکوس اورئوس در گوشت منجمد، تازه، چرخ شده و تخممرغ میباشد. تعداد ۲۰۰ نمونه مواد غذایی که از هر کدام ۵۰ نمونه را از مراکز عرضه موجود در شهرستان کرج، اخذ و به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی انتقال داده و آزمایشهای مربوط به سالمونلا، استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلی و کلیفرم را روی آنها انجام گرفت. سطح معنی داری p <۰۰/۰۵ در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بیشترین میزان آلودگی به میکروارگانیسم های استافیلوکوکوس، اشرشیاکلی، سالمونلا و کلیفرم مربوط به گوشت چرخشده بود که به ترتیب ۱۴ درصد نمونه ها ۱۰۰ درصد آلودگی به استافیلوکوکوس، ۱۴ درصد سالمونلا، ۱۲ درصد اشرشیاکلی و ۱۰۰ درصد آلودگی کلیفرمی داشت و تخممرغ در بین مواد غذایی آزمایش شده کمترین میزان آلودگی را داشت. با توجه به میزان آلودگی بالا در گوشت چرخشده به تمام میکروارگانیسمهای مورد آزمایش، لذا باید از تهیه این محصول در مراکز عرضه غیرمجاز خودداری و این محصول را درمراکز عرضه که تاییدیه دامپزشکی دارند تهیه کرد.
آقای مجید علیمرادی، دکتر ابراهیم رحیمی،
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
یکی از شایعترین عفونت های انگلی انسان و سایر حیوانات خونگرم، توکسوپلاسموز است که توسط انگل تکیاختهی توکسوپلاسما گوندی ایجاد میشود. مصرف مواد غذایی آلوده و انتقال از مادر به جنین از مهمترین راههای انتقال میباشد. انسان با خوردن محصولات لبنی آلوده به توکسوپلاسما، به توکسوپلاسموزیس مبتلا میشود، لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی شیوع توکسوپلاسماگوندی در پنیر، کره و خامههای سنتی عرضه شده در شهرستان کاشان به روش Nested PCR است. تعداد ۵۰ نمونه از محصولات لبنی شامل ۳۰ نمونه پنیر سنتی، ۱۰ نمونه خامه سنتی و ۱۰ نمونه کره سنتی از مراکز عرضه در شهرستان کاشان به صورت تصادفی نمونه گیری و به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد منتقل شد. از نرم افزار آماری SPSS نسخه ۲۳ و آزمون کایاسکوئر جهت آنالیز دادهها استفاده شد و سطح معنیداری (۰۵/۰۰p>) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که ۷/۶ درصد از پنیرهای سنتی (۲ نمونه) به توکسوپلاسما آلوده بودند و در خامه و کرههای سنتی آلودگی منفی بود. آلودگی شیر خام و به موازات آن، فرآوردههای لبنی سنتی به توکسوپلاسماگوندی میتواند به شکل غیرمستقیم از حیوانات آلوده و یا درنتیجه عدم رعایت الزامات بهداشتی در فرایندهایی همچون شیردوشی، جابجایی، نگهداری و آلودگی متقاطع باشد. بنابراین سالمسازی اصولی شیر قبل از مصرف و سپس تبدیل آن به فرآوردههای لبنی پیشنهاد میگردد.
آقای مسلم حقگو، دکتر ابراهیم رحیمی، دکتر امیر شاکریان، نجمه واحد دهکردی،
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
لبنیات تخمیر شده بخش مهمی از رژیمغذایی انسان را در بسیاری از مناطق جهان تشکیل میدهد و از زمان اهلی شدن حیوانات این مواد غذایی مصرف میشوند. محصولات شیر تخمیر شده از زمان های قدیم برای تقویت سلامت روده مورد توجه بودهاند. از آلودگیهای پاتوژنیک مورد توجه در محصولات تخمیری اشرشیاکلای است. این باکتری جزو گرممنفیهای خانواده انتروباکتریاسه بوده که برخی از سویههای آن، سبب مرگ انسان میشود؛ در همین راستا هدف از مطالعه حاضر بررسی شیوع اشرشیاکلای در ماست سنتی و صنعتی در شهرستان ساوه میباشد. در این مطالعه تعداد ۵۰ نمونه ماست صنعتی و ۵۰ نمونه ماست سنتی را از مراکز عرضه این محصول جمع آوری کرده و در شرایط استریل در کنار یخ، به آزمایشگاه کنترل کیفی مواد غذایی منتقل شد. نمونهها در اوزان ۲۵ گرمی وزن شده و در محیط EMB کشت داده شد و پرگنههای مشکوک از لحاظ تست بیوشیمیای مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین از نرم افزار آماری SPSS نسخه ۲۶ و آزمون کای برای تجزیه و تحلیل آماری دادهها استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که از تعداد ۵۰ نمونه ماست سنتی ۸ نمونه (۱۶ درصد) و از مجموع ۵۰ نمونه ماست صنعتی ۲ مورد (۴ درصد) به اشرشیاکلای آلودگی داشتند. با توجه به مخاطراتی که اشرشیاکلای بر سلامت انسان داشته و وجود آن در هر ماه غذایی نشان عدم رعایت بهداشت است لذا توصیه میشود از ماست سنتی استفاده نشود.
اقای مهدی مرشدی، دکتر امیر شاکریان، ،
دوره ۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده
در کشورهای در حال توسعه، آلودگی مواد غذایی و بیماریهای ناشی از آن همواره به عنوان یکی از مهمترین مشکلات در سیستم بهداشت موادغذایی بشمار میآید. علت مهم ایجاد مسمومیت و بیماریهای رودهای، مواد غذایی میباشند. وجود اشرشیاکلی در هر مادهغذایی نشاندهنده عدم رعایت بهداشت در آن میباشد. یکی از این موادغذایی که از نظر آلودگی اهمیت بسزایی دارد، شیر و فرآوردههای آن نظیر بستنی است. هدف از تحقیق حاضر مطالعه شیوع اشرشیاکلی در بستنیهای سنتی و صنعتی عرضه شده در شهرستان تهران سال ۱۴۰۱ میباشد. تعداد ۱۰۰ نمونه بستنی سنتی و ۳۰ نمونه بستنی پاستوریزه از قسمتهای مختلف شهر تهران بصورت تصادفی جمع آوری شد. نمونهها در دمای منفی چهار قرارگرفته و به آزمایشگاه انتقال داده شدند. سپس به محیط کشت EMB جهت تشخیص اشرشیاکلی انتقال و پس از مشخص شدن پرگنههای دارای جلای سبز فلزی آزمایشهای بیوشیمیایی را جهت تشخیص نهایی انجام و سپس فراوانی اشرشیاکلی شمارش شد. نتایج نشان داد که ۸۷ درصد از نمونههای سنتی غیر قابل مصرف و حاوی ۲۴ درصد اشرشیاکلی و در بستنیهای پاستوریزه، ۳۰ درصد از نمونهها غیر قابل مصرف بودند و حاوی ۴/۳ درصد اشرشیاکلی بودند. لذا با توجه به حجم بالای آلودگیها توصیه میشود از مصرف بستنی سنتی خودداری شود و مصرف بستنی پاستوریزه نیز محدود شود.
اقای امین معظمی گودرزی، دکتر امیر شاکریان،
دوره ۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده
غذاهای آماده مصرف برای مصرفکنندگان پر مشغلهی امروزه راحتتر میباشند، اما مهم خطرات میکروبیولوژیکی است که متوجه مصرفکنندگان میشود؛ که یکی از این مخاطرات وجود استافیلوکوکوس اورئوس در نمونههای فلافل است. در همین راستا هدف از مطالعه حاضر، بررسی شیوع باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در فلافلهای صنعتی و سنتی شهرستان شهریار بود. ۱۰۰ نمونه فلافل شامل ۵۰ نمونه فلافل سنتی و ۵۰ نمونه فلافل صنعتی از مراکز عرضه این فرآورده به صورت تصادفی نمونهگیری و در کنار فلاسک یخ به آزمایشگاه منتقل شدند. برای تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس در نمونهها از محیط برد پارکر آگـار به روش کشت سـطحی کشت داده شد. بعـد از پایـــان انکوباســـیون در صـــورت رشـــد، باکتریهای با کلنیهای گرد و سیاه رنگ، جهت انجـام کشت تأییدی توسط آزمونهای بیوشیمایی مورد ارزیابی قرار گرفتند و در نهایت نمونههای مثبت شمارش شدند. نتایج نشان داد که از ۵۰ نمونه فلافل سنتی ۳۸ مورد (۷۶ درصد) و از ۵۰ نمونه فلافلهای صنعتی ۱۴مورد (۲۸ درصد) به استافیلوکوکوس اورئوس آلوده بودند. با این حال توصیه میشود از محصولات عرضه شده در دستفروشیهای خیابانی و دورهگردهای فاقد کارت سلامت اجتناب شود؛ چرا که سبب پیش آمدن و رخداد آلودگیهای ثانویه ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس میگردند.
خانم زهرا متقی، دکتر ابراهیم رحیمی،
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده
آبمیوه از نوشیدنیهای دارای ارزش غذایی میباشد که منبع غنی از ویتامینها و آنتیاکسیدانها است که در صورت عدم رعایت استانداردهای بهداشتی، مخاطراتی را برای مصرفکنندگان به همراه دارد. این مطالعه با هدف ارزیابی اثر اشعه ماورای بنفش بر باکتری اشریشیا کلی (Escherichia coli) در آب انگور سفید انجام شد. سه نمونه آب انگور سفید به صورت تصادفی از بازار شهرستان شهرکرد تهیه و در شرایط سترون به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی دانشگاه آزاد شهرکرد منتقل شد. ابتدا نمونهها توسط اشعه UVاستریل و به منظور حذف مواد معلق از فیلتر عبور داده شد. پس از اطمینان از عدم آلودگی اولیه، مقدار مشخصی اشرشیاکلی در شش رقت متوالی اضافه و بعد از اضافه کردن باکتری، آب انگور از دستگاه تابش UV عبور داده و جمعیت اشرشیاکلی قبل و بعد از تابش شمارش شد. برای این کار مدت زمان ۳۰، ۶۰ و ۱۲۰ ثانیه در تابش مستمر اعمال شد. از نرم افزار اکسل برای رسم نمودارها و آنالیزآماری از آزمون چند دامنهای دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد، درمدت زمان ۳۰ ثانیه طی رقتهای متوالی اختلاف آماری معنیداری مشاهده شد (۰۵/ ۰p>)، بالاترین میانگین آلودگی مربوط به رقت اول ۳۹/۱±۷۸/۶ و کمترین میانگین آلودگی مربوط به رقت پنجم ۹۳/۰±۸۹/۱ بود. با توجه به نتایج به حاصل شده از تاثیر روش UV بر مقدار کاهش اشرشیاکلی در آبانگور، میتوان نتیجهگرفت که این متد به صورت دقیق به مایعات تابیده شود، میتواند تاثیر مثبتی در روند کاهش آلودگی به اشرشیاکلی داشته باشد
دکتر حسین نیایش، دکتر ابراهیم رحیمی،
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده
آرکوباکترها، باکتریهای گرم منفی، بدون اسپور خمیده شکل هستند که به وسیله رشد در حضور اکسیژن و دماهای پایین از جنس کمپیلوباکتر متمایز میشود، هدف از مطالعه حاضر ارزیابی آلودگی به آرکوباکتر در گوشت کبابی، سالادهای آماده مصرف، شیرخام و آّب شرب در شهرستان یاسوج است. در این مطالعه تعداد ۱۲۰ نمونه شامل ۳۰ نمونه گوشت کبابی، ۳۰ نمونه سالاد آماده مصرف، ۳۰ نمونه شیر خام و ۳۰ نمونه آب شرب از نقاط مختلف شهرستان یاسوج به صورت تصادفی جمعآوری و به آزمایشگاه کنترل کیفی دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد انتقال داده شد. نمونهها مطابق روش استاندارد مورد آزمایش قرار گرفتند. سطح معنیداری در مطالعه حاضر، p <۰۰/۰۵ در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که از مجموع ۱۲۰ نمونه مواد غذایی مورد آزمایش ۲۲ نمونه به آرکوباکتر آلودگی داشتند. بین مواد غذایی نمونهگیری شده و میزان آلودگی به آرکوباکتر رابطه معنیداری وجود نداشت. طبق نتایج به دست آمده، میزان آلودگی در آب شرب صفر، گوشت کبابی ۱۳، سالاد یک و شیر خام هشت مورد بود. در مجموع از ۱۲۰ نمونه ۲۲ مورد به آرکوباکتر آلودگی داشتند. باتوجه به آلودگی ۳۳/۱۸ درصدی در تمامی نمونههای این مطالعه و احتمال انتقال آلودگی به انسان و ایجاد عوارضی مثل گاستروانتریت، همچنین مصرف بالای گوشت بخصوص گوشت کبابی در رستورانهای بین راهی به نظر میرسد در اخذ تدابیر برای کنترل آلودگی به این باکتری از چرخه تولید تا مصرف گوشت، سالاد و شیر خام و پخت کامل گوشت، جوشاندن شیر قبل از مصرف باید دقت کافی به عمل آید.
مائده سجادیان، مجتبی زنگنه، مهدی بهمن دهکردی، عیسی عباسی بیرگانی، عبدالجلیل ریگی، هلن حنایی اهواز،
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده
سلامت شیر و فرآورده های آن به دلیل ارزش بالای غذایی آنها در تغذیه انسان از اهمیت بسزایی برخوردار میباشد. این میان وعده مغذی، یکی از مهمترین منابعی است که توسط عوامل میکربی آلوده میشود. بروسلا یک کوکوباسیل گرم منفی میباشد که میزبانهای آن شامل انسان، گاو، بز و گوسفند میباشد. بروسلا از طریق شیر و فراوردههای لبنی انتقال یافته و در انسان سبب ایجاد تب مالت میشود. روشهای سرولوژیک تشخیص بروسلا از حساسیت و دقت کافی برخوردار نبوده و دارای نتایج مثبت و منفی کاذب فراوانی میباشند.
در این مطالعه ۲۰ نمونه شیر خام و ۲۰ نمونه پنیر محلی از سطح شهرستان فارسان جمع آوری گردید. DNAی نمونهها به وسیله کیت DNP استخراج گردید. پس از بهینه نمودن راند اول و دوم تست،PCR حساسیت و اختصاصیت آن مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس تمامی نمونهها به وسیله تست PCR بهینه شده مورد بررسی قرار گرفتند.
از ۲۰ نمونه شیر خام، یک نمونه (معادل ۵درصد) PCR مثبت و از ۲۰ نمونه پنیر محلی نمونه PCR مثبت مشاهده نشد.
از آنجا که شیر به عنوان یک میان وعده بسیار مغذی و مفید مورد استفاده عموم قرار می گیرد، نتایج بدست آمده نشانگر این مطلب میباشدکه علیرغم تلاشهای صورت گرفته جهت جلوگیری از بیماری بروسلوز، هنوز هم احتمال آلودگی شیرخام، در نواحی مختلف، به باکتری بروسلا وجود دارد.
آقا مجتبی زنگنه، خانم مائده سجادیان، آقا عبدالجلیل ریگی، آقا مهدی بهمن دهکردی، خانم هلن حنانی اهواز، آقا عیسی عباسی بیرگانی،
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده
باکتری سالمونلا یکی از معمولترین پاتوژنهای منتقله از راه موادغذایی است که در سرتاسر جهان در انسان و حیوان ایجاد بیماری میکند. گونههای سالمونلا بهویژه سالمونلا تایفیموریوم و سالمونلا اینتریتیدیس جزو رایجترین عوامل عفونتهای غذایی در جهان میباشند. هدف این مطالعه بررسی میزان شیوع سالمونلا تایفیموریوم در شیر خام و پنیر محلی گوسفندی به روش PCR در شهرستان فارسان از توابع استان چهارمحال و بختیاری میباشد. برای این منظور از مهرماه تا اسفندماه ۱۴۰۰ تعداد ۲۰ نمونه شیر خام و پنیر محلی گوسفندی از دامداریها جمعآوری گردید. سالمونلا تایفیموریوم با روش PCR و با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ST۱۱ و ST۱۵ مورد تأیید قرار گرفتند. از ۲۰ جدایه سالمونلا به روش کشت سه مورد در PCR به عنوان سالمونلا تایفیموریوم مورد تأیید قرار گرفتند. نتایج حاصله از تحقیق نشان داد، ۱۵ درصد از نمونههای شیر خام به سالمونلا تایفیموریوم آلوده بوده و این مسأله ضرورت مراعات موازین بهداشتی در حین شیردوشی و حملونقل و اجتناب از مصرف خام شیر به خصوص در تولید فرآوردههایی مثل پنیر یا بستنی را واضحتر میسازد.
احمد شوندی، امیر شاکریان،
دوره ۳، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده
چکیده
بروسلوز یکی از بیماری های مهم مشترک بین انسان و دام و اندمیک در ایران میباشد. بنابراین تشخیص سریع این بیماری نقش مهمی در بهبود سلامت عمومی دارد. با توجه به ویژگیهایی مانند سخت رشد بودن، خطرات مرتبط با کشت و وجود واکنشهای متقاطع با باکتریهای دیگر در آزمون سرولوژیک، در مطالعه حاضر از Real-time PCR به عنوان روش با حساسیت و اختصاصیت بالا جهت بررسی آلودگی لاشههای گاو و گوسفند به گونههای باکتری بروسلا استفاده شد.در این مطالعه از عقدههای لنفاوی دامهای کشتار شده شامل ۳۰ نمونه گوسفند و بز و ۱۴ نمونه گاو در کشتارگاههای شهرستان قم جمع آوری نمونه انجام پذیرفت و با استفاده از سه جفت پرایمر مربوط به ژن IS۷۱۱ ، BMEII۰۴۶۶ و ژن BruAb۲_۰۱۶۸ که به ترتیب اختصاصی جنس بروسلا و گونههای B. melitensis و B. abortus میباشد آزمون Realtime PCR انجام شد. از ۴۴ نمونه مورد آزمایش ۱۱ نمونه (۳۷/۲۰ درصد) آلوده به باکتری بروسلا تشخیص داده شد که سه نمونه آلوده به B. melitensis (۵/۵ درصد) و هشت نمونه آلوده به B. abortus (۸۱/۱۴درصد) بودند. با توجه به نتایج از سه نمونه مثبت مربوط به B. melitensis دو نمونه مربوط به گوسفند و یک نمونه مربوط به گاو و از هشت نمونه مثبت B. abortus همگی مربوط به نمونه های اخذ شده از گاو گزارش گردید. بنابراین با توجه به درصد آلودگی نمونهها به باکتری بروسلا و زیانهای بهداشتی و اقتصادی این بیماری، لازم است برنامههای کنترلی و نظارتی دقیقتر و کارآمدتری جهت پیشگیری و کنترل بیماری اتخاذ گردد.
کلمات کلیدی: بروسلا، B. abortus، B. melitensis، Real time PCR
آقای مصطفی مرسلی، آقای امیر شاکریان،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۵-۱۴۰۲ )
چکیده
این مطالعه با هدف بررسی وجود آلودگی شیرهای خام مورد مصرف به باکتری اشریشیاکلی و اشریشیاکلی O۱۵۷:H۷ در شهرستان رامهرمز انجام شد. به منظور بررسی وجود آلودگی شیرهای خام مورد مصرف به باکتری اشریشیاکلی، طی شش ماه تعداد ۵۰ نمونه شیرخام گاو از مناطق شمال، جنوب، شرق، غرب و حومهی شهر رامهرمز در دو فصل سرد و گرم و هر فصل تعداد ۲۵ عدد نمونهگیری انجام شد. به منظور شمارش کلی باکتریایی و کلیفرمها از روش Total count و MPN استفاده شد. به منظور آزمایشهاِ تکمیلی از محیط کشت EMB و مککانکی سوربیتولدارSMA حاوی مکمل سفکسیم تلوریت پتاسیم کشت گردید و به منظور تشخیص افتراقی اشریشیاکلی از تست IMVIC استفاده شد. میزان کلی بار میکروبی در شیرهای خام در هشت نمونه (۱۶ درصد) دارای وضعیت نامطلوب اما در حد استاندارد میباشند. بیشترین میزان آلودگی به باکتری اشریشیاکلی در مناطق شمال و جنوب به ترتیب در فصل زمستان و تابستان ۶۰ درصد و ۸۰ درصد بودند. اختلاف آماری معنی داری در مناطق مختلف شهرستان رامهرمز از نظر آلودگی به باکتری اشریشیاکلی در فصل زمستان مشاهده شد (۰۵/۰>p). همچنین بیشترین میزان آلودگی به باکتری اشریشیاکلی O۱۵۷:H۷ در مناطق شمال و جنوب ۲۰ درصد در فصل زمستان و در منطقه جنوب ۴۰ درصد در فصل تابستان بودند. اختلاف آماری معنی داری در مناطق مختلف شهرستان رامهرمز از نظر آلودگی به باکتری اشریشیاکلی O۱۵۷:H۷ در فصل زمستان مشاهده شد (۰۱/۰>p). میزان آلودگی در شیر خام در فصل گرم بیشتر از فصل سرد میباشد، بنابراین رعایت زنجیره سرما، جلوگیری از وجود گاوهای ورم پستان و مخلوط نمودن شیر آنها با شیر گاوهای سالم، رعایت اصول صحیح در پمپهای انتقال شیر به مخازن سرد کن، ضد عفونی نمودن وسایل و تجهیزات شیر دوشی و سیستم تمییز کردن در محل (CIP) به منظور جلوگیری از آلودگی شیرخام ضروری است.
مهدی بهمن دهکردی، مجتبی زنگنه، مائده سجادیان، عبدالجلیل ریگی، هلن حنانی اهواز، عیسی عباسی،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۵-۱۴۰۲ )
چکیده
باکتری کمپیلوباکتر میتواند از طریق شیر خام به انسان منتقل شده و باعث بیماریهای غذازاد شود. این مطالعه با هدف بررسی میزان شیوع گونههای بیماریزای در شیر خام و پنیر محلی گوسفندی با استفاده از روشهای مولکولی در شهرستان فارسان از توابع استان چهارمحال و بختیاری در سال ۱۳۹۰ انجام شد. تعداد ۲۰ نمونه شیر خام و ۲۰ نمونه پنیر محلی گوسفندی به صورت تصادفی از مراکز جمعآوری و خرده فروشیهای شیر و لبنیات سنتی جمع آوری گردید. تمامی نمونهها در ظروف استریل و در شرایط مناسب زنجیره سرد، در اسرع وقت به آزمایشگاه منتقل شدند. استخراج DNA از نمونهها با استفاده از کیت تجاری انجام شد و سپس واکنش زنجیرهای پلیمراز با استفاده از آغازگرهای مناسب جهت شناسایی کمپیلوباکتر صورت گرفت. از۲۰ نمونه شیر خام دو نمونه (۱۰ درصد) آلوده به باکتری بودند و در ۲۰ نمونه پنیر محلی هیچ مورد آلودهای یافت نشد. باتوجه به نتایج مطالعه حاضر و حضور باکتری ذکر شده در شیر، رعایت اصول بهداشتی در صنایع لبنی، فرآوری و استفاده از حرارت کافی جهت از بین بردن باکتریهای نامبرده در شیر خام و همچنین استفاده از روش های سریع و دقیق جهت شناسایی این باکتری امری ضروری میباشد.
دکتر منوچهر مومنی شهرکی، خانم لیلا بیگی هرچگانی، خانم پریا علیدادی شمس آبادی، خانم سمانه رفیعی طاقانکی،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۵-۱۴۰۲ )
چکیده
سالمونلا یکی از مهمترین باکتریهای بیماریزای مشترک بین انسان و طیور هست و منجر به مسمومیتهای غذایی و گاستروانتریت میشود. گوشت، سبزیها، فراوردههای لبنی و تخم پرندگان و فرآوردههای آنها یکی از مهمترین منابع غذایی آلوده به سالمونلا هست که سالانه هزاران نفر را در جهان به کام مرگ میکشاند. این باکتری معمولاً در جوجه و تخم پرندگان وجود دارد. این باکتری میتواند تخمدانهای پرنده را آلوده کند و قبل از تخمگذاری پرنده وارد تخم شود یا اینکه به هنگام تخمگذاری به پوسته تخم نفوذ کند. مطالعه حاضر باهدف تعیین میزان آلودگی تخمهای پرندگان مختلف در بازار سنتی در شهرکرد به سالمونلا انجام شد. در این مطالعه از تخم پرندگان مختلف همچون مرغ، کبک، بلدرچین، قرقاول، اردک، بوقلمون جهت بررسی آلودگی سالمونلایی استفاده شد. جهت بررسی آلودگی از محتویات زرده- سفیده و پوسته به روش کشت میکروبی و آزمایشهای بیوشیمیایی مورد بررسی قرار داده شد. در مطالعه حاضر از مجموع ٧۰ نمونه تخم پرندگان متخلف تهیهشده از بازار سنتی مورد بررسی، شش مورد آن (۵۷/۸ درصد) پوسته تخم پرندگان آلوده به سالمونلا بود، که از این شش مورد، دو مورد مربوط به پوسته تخممرغ (۳۳/۱۳درصد)، دو مورد مربوط به پوسته تخم اردک (۲۰درصد)، بیشترین آلودگی و در مورد پوسته نخم بوقلمون و قرقاول آلودگی گزارش نشد. در رابطه با زرده و سفیده تخم پرندگان دو مورد آلودگی (۸۵/۲درصد) گزارش گردید. طی این بررسی از نمونه تخم بوقلمون و قرقاول آلودگی سالمونلا یی تشخیص داده نشد. پس با توجه به وجود آلودگی سالمونلایی در تخم پرندگان در صورت مصرف این ماده غذایی پختن مناسب و کافی آنها قبل از مصرف امری ضروری میباشد.