۴ نتیجه برای استافیلوکوکوس اورئوس
سعید عسکری، دکتر مصطفی فغانی، دکتر امیر شاکریان،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده
استافیلوکوکوس اورئوس از مهمترین باکتریهای بیماریزا موجود در غذاهای دریایی است که باعـث مسـمومیت غـذایی میشود و آنتروتوکســـین تولیـــدی، یکـــی از عوامـــل گاستروآنتریت بعد از مصرف مواد غذائی شامل میگو و سایر آبزیان میباشد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی میزان شیوع باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در نمونههای ارجاعی به آزمایشگاه اداره کل دامپزشکی استان هرمزگان میباشد. بدین منظور از ۱۰ سردخانه متعلق به استان هرمزگان شهرستان بندرعباس نمونهگیری بصورت تصادفی بعمل آمد و سنجش حضور یا عدم حضور باکتری استافیلوکوکوس اورئوس به روش کشت باکتریایی در انواع نمونه میگوی دریایی و پرورشی منجمد انجام شد. از بین ۱۰۰ نمونه از لحاظ آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس، نمونهی مثبتی مشاهده نشد و همهی نمونهها منفی بود. با توجه به احتمال حضور استافیلوکوکوس اورئوس در میگو، لازم است استانداردهای کنترل کیفی توسط دامپزشکی، بهداشت و شیلات اعمال شود و صید، پرورش، تهیه، انجماد و حمل فرآوردههای دریایی به دقت نظارت شود و از سلامت کارگران اطمینان حاصل شود. نتایج این مطالعه نشان میدهد که بیماریهای قابل انتقال از طریق مواد غذایی با رعایت ضوابط بهداشتی قابل کنترل میباشند
خانم فاطمه کیایی تنکابنی، دکتر ابراهیم رحیمی، دکتر نجمه واحد دهکردی،
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
میکروارگانیسمهای پاتوژن در مواد غذایی سبب بروز اپیدمیها خطرناکی میشود و سلامت مصرفکنندگان را مورد مخاطره قرار میدهد. سالمونلا، اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس پاتوژنهای غذایی هستند که وجود آنها سبب بروز اپیدمیهای ناشی از مواد غذایی میشوند. لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان شیوع آلودگی در شیرخام، آبشرب، مرغ قطعهبندی شده و مرغ کامل به اشرشیاکلی، سالمونلا، استافیلوکوکوس اورئوس، توتال کانت و کلیفرم در شهرستان شهرری، تهران میباشد. تعداد ۲۰۰ نمونه مواد غذایی شامل ۵۰ نمونه شیرخام، ۵۰ نمونه آب شرب، ۵۰ نمونه مرغ قطعهبندی شده، و ۵۰ نمونه مرغ کامل، از مراکز عرضه در شهرستان شهر ری، جداسازی و در کنار فلاسک یخ جهت جلوگیری از آلودگیهای ثانویه به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی منتقل داده و از لحاظ بار میکروبی مورد ارزیابی قرار گرفتند. از نرمافزار آماری SPSS نسخه ۲۶ و سطح معنیداری P<۰/۰۵ در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که سالمونلا در شیر خام و آبشرب منفی بود؛ در حالی که مرغ قطعهبندی شده، ۱۴ درصد و مرغ کامل ۴ درصد آلودگی داشت. اشرشیاکلی در مرغ قطعهبندی شده b۰۵/±۱۰۴×۷/۸۷ بالا بود. در حالی که آب شربهای مورد آزمایش، به سالمونلا، اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس منفی بود، اما دارای آلودگیهای کلیفرمی بود. با توجه به بالا بودن آلودگی در مواد غذایی آزمایش شده، لذا لازم است سیاستهایی جهت نظارت بیشتر بر عرضه موادغذایی اتخاذ شود و در خصوص آب شرب و وجود کلیفرم به میزان بالا، لازم است حتما آبهای شرب را قبل از نوشیدن، جوشاند تا مانع از ابتلا به بیماریها گاستروانتریت شد.
خانم منصوره فراهانی، دکتر ابراهیم رحیمی، خانم نجمه واحددهکردی،
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
گوشت و تخم مرغ از جمله مواد غذایی هستند که به لحاظ دارا بودن اسیدآمینههای ضروری، اسیدهای چرب اشباع، غیراشباع و مواد معدنی جزء نیازهای طبیعی روزانه بدن محسوب میشوند. اما آلودگی به میکروارگانیسمهای پاتوژن میتواند مخاطراتی را برای مصرفکنندگان به وجود بیاورد که سبب وقوع اپیدمیهایی گردد؛ لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان آلودگی به توتال کانت، اشرشیاکلی، سالمونلا و استافیلوکوکوس اورئوس در گوشت منجمد، تازه، چرخ شده و تخممرغ میباشد. تعداد ۲۰۰ نمونه مواد غذایی که از هر کدام ۵۰ نمونه را از مراکز عرضه موجود در شهرستان کرج، اخذ و به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی انتقال داده و آزمایشهای مربوط به سالمونلا، استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلی و کلیفرم را روی آنها انجام گرفت. سطح معنی داری p <۰۰/۰۵ در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بیشترین میزان آلودگی به میکروارگانیسم های استافیلوکوکوس، اشرشیاکلی، سالمونلا و کلیفرم مربوط به گوشت چرخشده بود که به ترتیب ۱۴ درصد نمونه ها ۱۰۰ درصد آلودگی به استافیلوکوکوس، ۱۴ درصد سالمونلا، ۱۲ درصد اشرشیاکلی و ۱۰۰ درصد آلودگی کلیفرمی داشت و تخممرغ در بین مواد غذایی آزمایش شده کمترین میزان آلودگی را داشت. با توجه به میزان آلودگی بالا در گوشت چرخشده به تمام میکروارگانیسمهای مورد آزمایش، لذا باید از تهیه این محصول در مراکز عرضه غیرمجاز خودداری و این محصول را درمراکز عرضه که تاییدیه دامپزشکی دارند تهیه کرد.
اقای امین معظمی گودرزی، دکتر امیر شاکریان،
دوره ۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده
غذاهای آماده مصرف برای مصرفکنندگان پر مشغلهی امروزه راحتتر میباشند، اما مهم خطرات میکروبیولوژیکی است که متوجه مصرفکنندگان میشود؛ که یکی از این مخاطرات وجود استافیلوکوکوس اورئوس در نمونههای فلافل است. در همین راستا هدف از مطالعه حاضر، بررسی شیوع باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در فلافلهای صنعتی و سنتی شهرستان شهریار بود. ۱۰۰ نمونه فلافل شامل ۵۰ نمونه فلافل سنتی و ۵۰ نمونه فلافل صنعتی از مراکز عرضه این فرآورده به صورت تصادفی نمونهگیری و در کنار فلاسک یخ به آزمایشگاه منتقل شدند. برای تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس در نمونهها از محیط برد پارکر آگـار به روش کشت سـطحی کشت داده شد. بعـد از پایـــان انکوباســـیون در صـــورت رشـــد، باکتریهای با کلنیهای گرد و سیاه رنگ، جهت انجـام کشت تأییدی توسط آزمونهای بیوشیمایی مورد ارزیابی قرار گرفتند و در نهایت نمونههای مثبت شمارش شدند. نتایج نشان داد که از ۵۰ نمونه فلافل سنتی ۳۸ مورد (۷۶ درصد) و از ۵۰ نمونه فلافلهای صنعتی ۱۴مورد (۲۸ درصد) به استافیلوکوکوس اورئوس آلوده بودند. با این حال توصیه میشود از محصولات عرضه شده در دستفروشیهای خیابانی و دورهگردهای فاقد کارت سلامت اجتناب شود؛ چرا که سبب پیش آمدن و رخداد آلودگیهای ثانویه ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس میگردند.