گلچین منشادی علیرضا. تشخیص و جداسازی عامل بیماری استرپتوکوکوزیس از برخی مزارع پرورش ماهی قزلآلای رنگین کمان(Onchorhynchus mykiss) شهرستان یاسوج. فصلنامه تخصصی بيماری های قابل انتقال بين انسان و حيوان. 1400; 1 (2) :22-13
URL: http://zoonosis.ir/article-1-35-fa.html
دانشکده دامپزشکی ،گروه بهداشت و بیماری های آبزیان، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران ، golchinalireza@yahoo.com
چکیده: (111 مشاهده)
استرپتوکوکوزیس یکی از بیماری های مهم و اقتصادی در صنعت آبزی پروری خصوصاً در ماهی قزل آلای رنگین کمان است و سالانه خسارات فراوانی را به این صنعت وارد میکند. از سوی دیگر این بیماری یکی از بیماریهای مشترک میان انسان و ماهی بوده که میتواند منجر به بیماری در بین مصرف کنندگان ماهیان آلوده گردد. به منظور بررسی میزان ابتلاء ماهیان قزل آلای رنگین کمان مشکوک به بیماری استرپتوکوکوزیس در شهرستان یاسوج، تعداد 50 نمونه از ماهیان زنده دارای علائم بیماری شبیه به بیماری استرپتوکوکوزیس صید گردید و پس از کالبد گشایی از بافتهای کلیه، کبد، طحال و مغز نمونه برداری باکتریایی برروی محیط کشت آگار خون دار(BA) انجام گرفت. نمونه برداری در مجاورت شعله و با وسایل استریل انجام گرفت. نمونه های اخذ شده به آزمایشگاه میکروبیولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون انتقال یافت و داخل انکوباتور با درجه حرارت 25 درجه سانتی گراد به مدت 72 ساعت نگهداری گردید. پس از طی این مدت ابتدا با انجام رنگ آمیزی گرم و آزمایش کاتالاز نمونههای گرم منفی حذف شد و سپس آزمایشات بیوشیمیایی تکمیلی پس از کشت مجدد نمونهها بر روی آنها انجام گرفت. نتایج حاصل نشان داد که نمونههای جدا شده از دو گونه استرپتوکوکوس اینیه و استرپتوکوکوس گارویه بودند. میزان ابتلا ماهیان دارای علائم بالینی به استرپتوکوکوس اینیه و استرپتوکوکوس گارویه به ترتیب 68 درصد و 25 درصد بود و 7 درصد موارد شناسایی نگردید. همچنین میزان جداسازی باکتری استرپتوکوکوس اینیه و استرپتوکوکوس گارویه از بافت های کلیه، مغز، طحال و کبد به ترتیب 60، 65، 58، 92 درصد و 26، 36، 32 و 6 درصد بود.
مرور کتاب:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
دامپزشکی دریافت: 1400/12/8 | پذیرش: 1400/12/28 | انتشار: 1400/12/29