دوره 2، شماره 4 - ( 10-1401 )                   جلد 2 شماره 4 صفحات 33-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Motaghi Z, Rahimi E. Evaluation of the effect of ultraviolet rays on Escherichia coli in white grape juice. Zoonosis 2022; 2 (4) :25-33
URL: http://zoonosis.ir/article-1-58-fa.html
متقی زهرا، رحیمی ابراهیم. ارزیابی اثر اشعه ماورای بنفش بر اشریشیا کلی در آب انگور سفید. مجله بيماری های قابل انتقال بين انسان و حيوان. 1401; 2 (4) :25-33

URL: http://zoonosis.ir/article-1-58-fa.html


گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران ، ebrahimrahimi55@yahoo.com
متن کامل [PDF 840 kb]   (224 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (644 مشاهده)
متن کامل:   (147 مشاهده)
مقدمه
آب میوه­ها صنعتی و سنتی از جمله نوشیدنی­هایی می­باشند که به دلیل داشتن ارزش تغذیه­ای، محتوای ویتامینی بالا، دارا بودن آنتی­اکسیدان­ها و املاح به خوبی در جامعه شناخته شده هستند و یک جایگزین بسیار مناسب برای جبران آب و املاح هدر رفته بدن به حساب می­آیند. در حال حاضر آب میوه­هایی که به صورت غیرپاستوریزه استفاده می­شوند بیشتر توجه مصرف‌کنندگان را به خود جلب کرده­اند. علیرغم وجود مواد مغذی موجود در میوه­های اصلی در این نوع از آب میوه­ها توجه به این نکته مهم می­باشد که در صورت رعایت­ نکردن قوانین و ملزومات بهداشتی در تهیه و توزیع آن­ها، این نوشیدنی­های غیرپاستوریزه قادرند به عنوان منابع بالقوه آلودگی عمل کنند (1-3).
آلودگی آب میوه­های سنتی اغلب برای مصرف­کنندگان مخاطره آمیز بوده و سبب ایجاد مشکلا­ت جدی برای سلامتی آن­ها می­شود. در زمان تولید آب میوه به روش سنتی به دلیل اعمال حرارت ناکافی بر روی مخلوط اولیه، عدم شستشوی مناسب میوه­ها، آلوده بودن ظروف تهیه، نحوه توزیع و نگهداری و به طور کلی عدم رعایت الزامات بهداشت فردی و محیطی، زمینه بروز آلودگی­های میکروبی مختلف در این فرآورده رقم می­خورد (4).
مواد غذایی علی­الخصوص آبمیوه­ها در معرض آلودگی­های­ گوناگون فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی قرار دارند. آبمیوه­ها محیط‌های مناسبی برای رشد اکثر پاتوژن­ها بوده و به طور طبیعی می­توانند موجب بیماری­زایی شوند. از زمان به بار رسیدن میوه­ها تا برداشت محصول، انتقال به بازار و بالاخره مصرف آن­ها عوامل بسیار زیادی کیفیت آن­ها را تغییر می­دهند؛ هنگامی که میوه­ها و سبزیجات به آب­میوه تازه تبدیل می­شوند، باکتری­های مضری که ممکن است وجود داشته باشند، می­توانند وارد بخشی از محصول نهایی شده و مسبب مخاطرات خطرناکی گردند (5).
اﻧﮕﻮر یکی از ﻣﻴﻮه­هایی اﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﺸﺮ آن را از دﻳﺮ ﺑﺎز ﺷﻨﺎﺧﺘﻪ و در ﻃﻮل ﻗﺮون ﺑﻪ روش­ﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ از آن ﺑﻬﺮه­ﮔﻴﺮی کرده است. درﺧﺖ اﻧﮕﻮر ﻛﻪ در اﻳﺮان آن را تاک، رز ﻳﺎ ﻣﻮ ﻧﻴﺰ می­نامند از نظر ﮔﻴﺎه شناسی دارای 60  گونه است ﻛﻪ ﻣﻬﻢ­ﺗﺮﻳﻦ­ آن ﮔﻮﻧﻪ وﻳﺘﻴﺲ وﻳﻨﻴﻔﺮا از ﺟﻨﺲ وﻳﺘﻴﺲ و از ﺧﺎﻧﻮاده وﻳﺘﺎﺳﻪ است. درﺧﺖ اﻧﮕﻮر دارای ﺑﺮگ­ﻫﺎی درشت و ﻛﻨﮕﺮه­دار است. ﻣﻴﻮه اﻧﮕﻮر می­ﺗﻮاﻧﺪ ﺳﺒﺰ،  ﻗﺮﻣﺰ ﻳﺎ ارﻏﻮانی رنگ ﺑﺎﺷﺪ (6).
نور فرابنفش نوار کوچکی از تابش الکترومغناطیسی موجود در طبیعت را اشغال می­کند. بین نور مرئی و اشعه ایکس قرار دارد و دارای طول موج بین 10 تا 400 نانومتر است. طیف نور فرابنفش فرکانس­هایی دارد که برای انسان نامرئی و برای برخی از پرندگان و حشرات قابل مشاهده است. از آن­جایی که این فرکانس­ها بالاتر از فرکانس­هایی هستند که چشم انسان به عنوان رنگ بنفش تشخیص می­دهد، آنها را فرابنفش می­نامند (7).
مطابق استاندارد ISO 21348-2007، استاندارد تعیین تابش­های خورشیدی، محدوده طول موج های UV مورد استفاده در آزمایش ها بین 200 تا 400 نانومتر قرار دارد و به سه بخش UV-A، UV-B و UV-C تقسیم می­شود. UV-C  (200 تا 280 نانومتر) که در نور خورشید یافت می­شود، به طور کامل در قسمت­های بالایی و میانی جو توسط ازن و اکسیژن مولکولی جذب می­شود. حاوی امواج UV کوتاه است و دامنه میکروب­کش نامیده می شود زیرا به طور موثر میکروارگانیسم­ها را غیرفعال می­کند (8).
جنس اشرشیاکلی فراوان­ترین ارگانیسم بی­هوازی اختیاری موجود در کلون و مدفوع است و شامل پنج گونه است که اشرشیاکلی O157H7 با اهمیت‌ترین گونه آن می‌باشد. اﻏﻠﺐ ﺗﯿﭗﻫﺎی ایﻦ ﺑﺎﮐﺘﺮی در روده ﺑﯿﻤﺎری‌زا ﻧﯿﺴﺘﻨﺪ وﻟﯽ ﺑﺮﺧﯽ از ﺗﯿﭗﻫﺎی آن ﻣـﯽ­ﺗﻮاﻧﻨـﺪ ایﺠـﺎد اسهال نماید.­ اشرشیاکلی به طور وسیعی در طبیعت پراکنده بوده و عامل فساد موادغذایی از جمله آب میوه­های غیرپاستوریزه می­باشد. این باکتری در موادغذایی به عنوان میکروب شاخص بهداشتی دارای اهمیت است و در مواردی موجب اختلالات گوارشی می­گردد. لذا وجود این باکتری در آب و موادغذایی از سوی استانداردهای ملی و بین المللی ممنوع می­باشد (9)، با توجه به توضیحات فوق و لزوم آگاهی در خصوص شیوع اشرشیاکلی در آبمیوه­های سنتی؛ هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اثر اشعه ماورای بنفش بر باکتری اشرشیاکلی در آب انگور سفید است.
مواد و روش­ها
نمونه­گیری
میزان 500 سی­سی آب­میوه از آب انگور تهیه شده و جهت حذف مواد معلق از فیلتر مناسب عبور داده شد. پس از آن آب میوه جهت احتمال آلودگی به اشرشیاکلی به روش کشت سریال دایلوشن مورد بررسی قرار گرفت. در صورتی که نتیجه کشت اولیه مثبت باشد، آب میوه استریل می‌گردد­. پس از اطمینان از عدم آلودگی اولیه، مقدار مشخصی (معادل 105 سلول در هر میلی‌لیتر) اشرشیاکلی به آن  در شش رقت متوالی اضافه شد. به منظور تهیه رقت­های مورد نیاز آزمایش، از محلول رینگر استفاده شد. به منظور تهیه محلول رینگر به ازای هر 500 سی­سی آب مقطر از یک قرص رینگر استفاده شد، سپس در شیشه های نه سی­سی تقسیم شدند. لوله یا ظروف حاوی نمونه، رقت یک را تشکیل می­دهد. به منظور رقیق­کردن این نمونه به تعداد لازم لوله­های حاوی نه میلی­لیتر مایع را به ترتیب با 1/0، 01/0 و 001/0 مشخص کرده سپس به کمک پیپت یک میلی‌لیتری سترون یک میلی‌لیتر از رقت یک برداشته، به اولین لوله حاوی مایع رقیق کننده افزوده شد که با 1/0 مشخص شد و به همیت ترتیب سایر رقت­ها مشخص شد. پس از رقیق­سازی نمونه­ها با محلول رقیق کننده استریل، در پلیت­­های استریل، 15 میلی لیتر از محیط کشت پلیت کانت آگار ریخته شده سپس یک میلی‌لیتر از نمونه­ را بر روی محیط کانت آگار بوسیله لوپ بصورت خطی کشت داده و به صورت وارونه به مدت 24 تا 48 ساعت در دمای 37 درجه سانتی­­گراد گرمخانه گذاری گردید (9).
تابش اشعه
 بلافاصله پس از اضافه کردن باکتری، آب انگور از دستگاه تابش یووی (ساخت شرکت پارس یووی، مدل 1X) عبور داده  شد و جمعیت اشرشیاکلی بعد از تابش شمارش گردید. برآورد بهترین زمان موثر تابش اشعه به منظور از بین بردن کامل باکتری اشریشیاکلی در رقت‌های متوالی، در دز مشخص از اشعه UV ، 220 وات انجام شد. برای این کار مدت زمان 30 ثانیه، 60 ثانیه و 120 ثانیه در تابش مستمر اعمال شد. لازم به ذکر است سه تکرار برای هر زمان تابش منظور شد (10). از نرم افزار اکسل به منظور رسم نمودارها و به منظور آنالیزآماری از آزمون چند دامنه ای دانکن استفاده شد.
نتـایج
همانگونه که در جدول 1 مشخص شده است، نتایج حاصل ازتابش اشعه‌ی فرابنفش به منظور کاهش میانگین آلودگی به اشرشیاکلی در آب انگور درمدت ­30 ثانیه طی رقت­های متوالی اختلاف آماری معنی­داری مشاهده شد (05/ p>). بالاترین میانگین آلودگی به اشرشیاکلی مربوط به رقت یک با ­39/1­± 78/6 بود و کمترین میانگین آلودگی نیز مربوط به رقت پنج با ­93/0­± 89/1 بود. درمدت زمان 60 ثانیه در رقت‌های متوالی نیز اختلاف آماری معنی داری مشاهده شد( 0.05p< ).  بالاترین میانگین آلودگی  به باکتری اشرشیاکلی مربوط به رقت یک 3/1 ± 22/7 بود و کمترین میانگین آلودگی به باکتری اشرشیاکلی نیز دررقت‌های سوم، چهارم و پنجم  00/0 ± 00/0 بودند.
جدول 1. نتایج تابش اشعه UV بر میانگین آلودگی اشرشیاکلی در آب انگور در رقت­های متوالی
               زمان
رقت
30 ثانیه 60 ثانیه 120 ثانیه
1 a39/1 ± 78/6 a3/1 ± 22/7 00/0 ± 00/0
2 b67/0 ± 22/5 b78/0 ± 89/2 00/0 ± 00/0
3 c73/0 ± 56/2 c00/0 ± 00/0 00/0 ± 00/0
4 c53/0 ± 56/2 c00/0 ± 00/0 00/0 ± 00/0
5 c93/0 ± 89/1 c00/0 ± 00/0 00/0 ± 00/0
در مدت زمان 120 ثانیه در رقت‌های متوالی اختلاف آماری معنی‌داری مشاهده نشد­ (05/ p>). در هیچ کدام از رقت­های متوالی در زمان 120 ثانیه آلودگی به باکتری اشرشیاکلی مشاهده نشد. طبق  نمودار 1 و 2، نتایج مناسب­ترین ­زمان با اثر کشندگی باکتری اشرشیاکلی مربوط به رقت سوم در زمان 60 ثانیه بودکه در تکرار‌های متوالی باعث از بین رفتن کامل باکتری اشرشیاکلی در آبمیوه گردید و در رقت‌های بعدی نیزاثر کشندگی مشاهده شد.
­­
بحث
در مطالعه Usaga در سال 2018، به منظور ارزیابی ایمنی میکروبی و کیفیت آبمیوه­ها و نوشیدنی­های رنگی و کدر تحت درمان با اشعه ماوراءبنفش به اثربخشی استفاده از اشعه ماوراءبنفش با استفاده از یک واحد پردازش تجاری برای غیرفعال کردن اشرشیاکلی O157:H7 بیماری‌‌زا، سالمونلا و لیستریا مونوسیتوژنز و همچنین میکروارگانیسم‌های فاسد کننده در آب میوه‌های رنگی و کدر پرداخته است. نوشیدنی‌ها غیرفعالسازی کوکتل‌های پنج سویه (یا سروتیپ) E. coli O157: H7، سالمونلا، و لیستریا مونوسیتوژنز جدا شده از محصولات مشتق شده از میوه و سبزیجات مرتبط با شیوع بیماری در هفت آب ‌میوه و نوشیدنی فشرده سرد رنگی و کدر تعیین شد. آب میوه‌ها و نوشیدنی‌ها با سرعت جریان ثابت 150 لیتر در ساعت از طریق چندین زمان متوالی تحت درمان با UV قرار گرفتند. غیرفعال‌سازی باکتری‌های مزوفیل هوازی، کپک‌ها و مخمرها، و باکتری‌های اسید لاکتیک نیز در دوز تجمعی ارزیابی شد که کاهش پنج لگاریتمی از مقاوم­‌ترین پاتوژن در برابر اشعه ماوراءبنفش را برای هر محصول تضمین می‌­نمود. کاهش پنج فاز لگاریتمی پاتوژن در تمام آب میوه­ها و نوشیدنی­ها با حداکثر دوز تجمعی12/0± 6/0 به دست آمد. کاهش مزوفیل­های هوازی، کپک­ها و مخمرها و باکتری­های اسید لاکتیک به ترتیب از 5/0 تا 6/3، از 2/0 تا 2 و از 5/0 تا 6/3 log CFU/mL متغیر بود. بنابراین، درمان پیشنهادی یک جایگزین پردازش مناسب برای اطمینان از ایمنی و افزایش ماندگاری آب‌ میوه‌ها و نوشیدنی‌های رنگی و کدر پرس سرد است (57). نتایج حاصل از این تحقیق با نتایج مطالعه‌ی حاضر همسو می­باشد (11).
درمطالعه‌ی Acevedo  و همکاران (2018)،  باهدف اثرات پرتوهای فرابنفش بر میکروبی، فیزیکوشیمیایی وخواص حسی آبلیموی رنگپور، آبلیموی رنگپور به عنوان یک فناوری غیر حرارتی در معرض اشعه ماوراء بنفش(UV)  آب تیمار شده با UV-C منجر به کاهش ورود به سیستم در میکروارگانیسم‌های اسیدی و تعداد مخمر و کپک به ترتیب 33/2 و 2 سیکل لگاریتمی شد. بعد از تیمار UV-C، هیچ تغییر معنی‌داری­ در pH، اسیدیته و مواد جامد محلول مشاهده نشد. با این حال فعالیت آنتی­اکسیدانی و محتوای اسید اسکوربیک تحت تأثیر این فرآیند قرار گرفت. تلفات اسید اسکوربیک به ترتیب  5/27 و 42 درصد ­و کاهش بار میکروبی به ترتیب  95  و 99 درصد  پس از درمان UV-C بود. بر اساس نتایج تجزیه و تحلیل حسی، معنی‌دار نبود تفاوت بین آب میوه تازه و UV-C تیمار شده مشاهده شد. درمان UV-C باعث گسترش عمر مفید آبمیوه تازه تا پنج روز در طول نگهداری در دمای چهار درجه سانتی‌‌گراد شد (12)،  نتایج حاصل از این تحقیق با نتایج مطالعه‌ی حاضر در یک راستا می­باشد
در مطالعه ی Turtoi و Borda،­ بر روی تاثیر اشعه ماوراء بنفش­(UV)  بر روی کاهش بارمیکروبی در آب­میوه­ها نشان دادند که تاثیر اشعه سبب کاهش حداقل 5 log در اشرشیاکلای و سایر پاتوژن­ها شد که نتایج حاصل از این تحقیق با نتایج مطالعه‌ی حاضر همسو می باشد (13). مطالعه Gachovska و همکاران در سال 2008 بر روی درمان‌های میدان الکتریکی با اشعه ماوراء بنفش و پالسی بر غیرفعال کردن باکتری اشریشیا کلی (Escherichia coli) در آب سیب نشان دادند که تاثیر دوزهای متوسط به مدت زمان 120 ثانیه بیشترین تاثیر را در کاهش باکتری­ها دارد (14)، که با نتایج حاصل از تحقیق حاضر مطابقت دارد.
مطالعه Irene و همکاران در سال 2012 بر روی فناوری­ UV-rays بر روی میزان کاهش بار آلودگی در آبمیوه­ها نشان داد که اعمال فرایند اشعه­دهی، سبب کاهش 66/2 فاز لگارتیمی در آلودگی­های موجود در آب­میوه­ها می­شود که با مطالعه حاضر ارتباط مستقیمی دارد (15). در مطالعه­ای مشابه Wright و همکاران در سال 2000 به این نتیجه رسیدند که اشعه فرابنفش سبب کاهش معنی­داری در میزان آلودگی باکتریایی در آبمیوه­های آلوده به اشرشیاکلای می­شود، به این ترتیب در مطالعه نامبرده میزان آلودگی پس از اعمال فرایند اشعه­دهی 81/3 فاز لگاریتمی کاهش نشان داده است که با نتایج حاصل از تحقیق حاضر تا حدودی همسو می­باشد (16).
مطالعه Gayan و همکاران در سال 2012 بر روی میزان تاثیر فرایند اشعه­دهی بر کاهش آلودگی باکتریایی آبمیوه، نشان داد که تاثیر همزمان دمای 55 درجه به همراه اشعه­دهی سبب کاهش 3/68 درصدی در آلودگی باکتریایی آب­میوه­ها می­گردد؛ بر همین اساس تاثیر تیمار اشعه­دهی سبب کاهش پنج فاز لگاریتمی در خصوص اشرشیاکلای می­شود که با مطالعه حاضر مطابقت دارد (17). مطالعه Guerrero و Canavas در سال 2005 بر روی کاهش میزان آلودگی باکتریایی در آب سیب و هویج نشان داد که تاثیر 30 دقیقه­ای زمان، سبب نابودی تمام میکروارگانیسم­ها در آب­میوه آلوده شده به وسیله اشرشیاکلای و استافیلوکوکوس اورئوس می­شود که با نتایج حاصل از تحقیق حاضر مطابقت دارد (18).
مطالعه Keyser و همکاران در سال 2008 بر روی تاثیر اشعه ماوراء بنفش جهت غیرفعال کردن میکروارگانیسم­ها در آب میوه نشان داد که در نمونه­های استفاده شده  شامل آب سیب، آب گواوا و آناناس، شهد انبه، شهد توت فرنگی و آب پرتقال نمونه­گیری شده کاهش معنی­داری در بین نمونه­ها داشت که با نتایج تحقیق حاضر مطابقت دارد (19).
نتیجه‌گیری کلـی و پیشنهادها
 اشعه ماوراء بنفش برای اکثر انواع میکروارگانیسم‌های موجود در هوا، آب یا روی سطوح سخت کشنده است. غیرفعال شدن سلول‌ها بر اساس آسیب اسید نوکلئیک در اثر نور UV است، بنابراین میکروارگانیسم‌ها نمی‌توانند بیشتر تکثیر شوند. اسید نوکلئیک یا دئوکسی ریبونوکلئیک اسید (DNA) یا اسید ریبونوکلئیک (RNA)­ است. اکثر سلول‌ها دارای هسته‌ای هستند که از DNA دو رشته‌ای تشکیل شده است. DNA حاوی اطلاعات لازم برای سنتز ریبوزومی، انتقال و RNA پیام رسان است که همگی در فرآیندهای متابولیکی سنتز در سلول نقش دارند. با این حال در مطالعه حاضر ثابت شد که افزایش زمان پرتودهی بر کاهش تعداد میکروارگانیسم­ها موثر است.
تقـدیر و تشـکر
از تمامی کسانی که در جمع‌آوری نمونه همکاری کردند سپاسگزاریم.
تعارض منافع
هیچ­گونه تضاد منافعی بین نویسندگان وجود ندارد و این مقاله با اطلاع و هماهنگی آنها ارسال شده است.
 
مرور کتاب: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بهداشت مواد غذایی
دریافت: 1401/10/30 | پذیرش: 1401/11/20 | انتشار: 1402/6/3

فهرست منابع
1. Rastogi V, Gadkari R, Agarwal S, Dubey SK, Shakher C, editors. Digital holographic interferometric in-vitro imaging of Escherichia coli (E. coli) bacteria. Holography: Advances and Modern Trends VI; 2019: SPIE. [DOI:10.1117/12.2520881]
2. Das R, Chaterjee B, Kapil A, Sharma TK. Aptamer-NanoZyme mediated sensing platform for the rapid detection of Escherichia coli in fruit juice. Sensing and Bio-Sensing Research. 2020;27:100313. [DOI:10.1016/j.sbsr.2019.100313]
3. Fahmy H, Hegazi N, El-Shamy S, Farag MA. Pomegranate juice as a functional food: A comprehensive review of its polyphenols, therapeutic merits, and recent patents. Food & function. 2020;11(7):5768-81. [DOI:10.1039/D0FO01251C] [PMID]
4. Osopale BA, Adewumi GA, Witthuhn RC, Kuloyo OO, Oguntoyinbo FA. A review of innovative techniques for rapid detection and enrichment of Alicyclobacillus during industrial processing of fruit juices and concentrates. Food Control. 2019;99:146-57. [DOI:10.1016/j.foodcont.2018.12.032]
5. Kaczmarek M, Avery SV, Singleton I. Microbes associated with fresh produce: Sources, types and methods to reduce spoilage and contamination. Advances in applied microbiology. 107: Elsevier; 2019. p. 29-82. [DOI:10.1016/bs.aambs.2019.02.001] [PMID]
6. Nan M, Xue H, Bi Y. Contamination, detection and control of mycotoxins in fruits and vegetables. Toxins. 2022;14(5):309. [DOI:10.3390/toxins14050309] [PMID] [PMCID]
7. Bernard JJ, Gallo RL, Krutmann J. Photoimmunology: how ultraviolet radiation affects the immune system. Nature Reviews Immunology. 2019;19(11):688-701. [DOI:10.1038/s41577-019-0185-9] [PMID]
8. Turner J, Igoe D, Parisi AV, McGonigle AJ, Amar A, Wainwright L. A review on the ability of smartphones to detect ultraviolet (UV) radiation and their potential to be used in UV research and for public education purposes. Science of the Total Environment. 2020;706:135873. [DOI:10.1016/j.scitotenv.2019.135873] [PMID]
9. Heidarzadi M, Rahnama M, Alipoureskandani M, Saadati D, Afsharimoghadam A. Salmonella and Escherichia coli contamination in samosas presented in Sistan and Baluchestan province and antibiotic resistance of isolates. Food Hygiene. 2021;11(2 (42)):81-90.
10. Bais AF, Bernhard G, McKenzie RL, Aucamp P, Young PJ, Ilyas M, et al. Ozone-climate interactions and effects on solar ultraviolet radiation. Photochemical & Photobiological Sciences. 2019;18(3):602-40. [DOI:10.1039/c8pp90059k] [PMID]
11. Usaga Barrientos J, Worobo RW. Microbial safety and quality evaluation of UV-Treated, cold-pressed colored and turbid juices and beverages. 2018. [DOI:10.4315/0362-028X.JFP-18-085] [PMID]
12. Acevedo BA, Sgroppo SC, Dellacassa E. Effects of ultraviolet radiation on the microbiological, physicochemical, and sensory properties of Rangpur lime juice. 2018.
13. Briñez WJ, Roig-Sagués AX, Herrero MMH, López BG. Inactivation by ultrahigh-pressure homogenization of Escherichia coli strains inoculated into orange juice. Journal of food protection. 2006;69(5):984-9. [DOI:10.4315/0362-028X-69.5.984] [PMID]
14. Gachovska T, Kumar S, Thippareddi H, Subbiah J, Williams F. Ultraviolet and pulsed electric field treatments have additive effect on inactivation of E. coli in apple juice. Journal of Food Science. 2008;73(9):M412-M7. [DOI:10.1111/j.1750-3841.2008.00956.x] [PMID]
15. Caminiti IM, Palgan I, Muñoz A, Noci F, Whyte P, Morgan DJ, et al. The effect of ultraviolet light on microbial inactivation and quality attributes of apple juice. Food and Bioprocess Technology. 2012;5:680-6. [DOI:10.1007/s11947-010-0365-x]
16. Wright J, Sumner S, Hackney C, Pierson M, Zoecklein B. Efficacy of ultraviolet light for reducing Escherichia coli O157: H7 in unpasteurized apple cider. Journal of food protection. 2000;63(5):563-7. [DOI:10.4315/0362-028X-63.5.563] [PMID]
17. Gayán E, Serrano M, Monfort S, Álvarez I, Condón S. Combining ultraviolet light and mild temperatures for the inactivation of Escherichia coli in orange juice. Journal of Food Engineering. 2012;113(4):598-605. [DOI:10.1016/j.jfoodeng.2012.07.018]
18. GUERRERO‐BELTRÁN JA, BARBOSA‐CÁNOVAS GV. Reduction of Saccharomyces cerevisiae, Escherichia coli and Listeria innocua in apple juice by ultraviolet light. Journal of Food Process Engineering. 2005;28(5):437-52. [DOI:10.1111/j.1745-4530.2005.00040.x]
19. Keyser M, Műller IA, Cilliers FP, Nel W, Gouws PA. Ultraviolet radiation as a non-thermal treatment for the inactivation of microorganisms in fruit juice. Innovative Food Science & Emerging Technologies. 2008;9(3):348-54. [DOI:10.1016/j.ifset.2007.09.002]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب‌سایت متعلق به مجله بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان است.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Journal of Zoonosis

Designed & Developed by: Yektaweb