دوره 2، شماره 1 - ( 3-1401 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 45-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Behshood P, tajbakhsh E, Nourbakhsh F. Prevalence of enterocin genes in Enterococcus faecium strains isolated from red meat in Shahrekord, Iran. Zoonosis 2022; 2 (1) :37-45
URL: http://zoonosis.ir/article-1-38-fa.html
بهشود پریسا، تاجبخش الهه، نوربخش فهیمه. بررسی فراوانی ژن‌های انتروسین در جدایه های انتروکوکوس فاسیوم جدا شده از گوشت قرمز در شهرکرد. مجله بيماری های قابل انتقال بين انسان و حيوان. 1401; 2 (1) :37-45

URL: http://zoonosis.ir/article-1-38-fa.html


دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد ، ee_tajbakhsh@yahoo.com
واژه‌های کلیدی: انتروکوکوس فاسیوم، انتروسین، گوشت، L50A، B L50
متن کامل [PDF 605 kb]   (165 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (456 مشاهده)
متن کامل:   (37 مشاهده)
مقدمه
انتروکوک‌ها از انواع باکتری‌های منتقله از مواد غذایی به شمار می‌روند و به‌طور وسیعی در محیط پراکنده هستند، این باکتری­ها معمولاً در دستگاه گوارش انسان یا حیوانات، در آب، خاک، گیاهان و سبزیجات ساکن می­باشند (1 و 2). انتروکوک­ها به‌عنوان بخش مهمی از میکروفلور طبیعی بسیاری از فرآورده­های لبنی تشخیص داده‌ شده و در بعضی از پنیرها؛ آن­ها بر لاکتوباسیل‌ها و لاکتوکوکسی‌ها غالب هستند. این باکتری­ها کاربردهای مهمی در صنعت لبنیات دارند و به­طور فراوان در محصولات لبنی یافت می­‌شوند (5-3). آن­ها هم‌چنین قسمتی از فلور میکروبی طبیعی روده بعضی از پستانداران و انسان را تشکیل می‌دهند. مقاومت استثنایی این باکتری­ها باعث توانایی رشد آن­ها در محیط خارج روده­ای می­گردد و می­توانند در محیط­های اسیدی و قلیایی رشد کنند. انتروکوکوس فکالیس، انتروکوکوس فاسیوم و انتروکوکوس دورانس گونه­هایی هستند که بیشترین فراوانی را در بین سایر گونه­ها به خود اختصاص داده‌اند (3، 4 و 6). انتروکوکوس­ها نه ‌تنها یکی از اعضای مهم فلور نرمال دستگاه گوارش اکثر موجودات خونگرم نظیر انسان هستند، بلکه توانایی ایجاد زمینه‌های گسترده‌ای از بیماری‌های عفونی را دارا هستند و به‌عنوان یکی از عوامل عمده ایجادکننده عفونت‌های جدید در بیماران بستری در بیمارستان مطرح می‌باشند. شایع‌ترین عوامل مسبب عفونت‌های جدید در بیمارستان­ها،  انتروکوکوس فکالیس و انتروکوکوس فاسیوم می‌باشند (3 و 7). بسیاری از فرآورده‌های گوشتی تخمیر شده نیز حاوی انتروکوک هستند و فواید زیادی ازجمله سهم آن‌ها در رسیدن و بهبود عطر، خواص پروبیوتیک و تولید مواد ضد میکروبی به آن‌ها نسبت داده‌ شده است (8). مقاومت نسبت به درجه حرارت پاستوریزه شدن؛ سازش‌پذیری به انواع محیط‌ها و شرایط مختلف رشد‌ ‌(درجه حرارت بالا و پایین، گستره pH و تحمل غلظت نمک) از خصوصیات انتروکوک­ها می­‌باشد. انواع زیادی از میکروارگانیسم­ها یا توکسین­های آن­ها با مکانیسم­های مختلف در ایجاد بیماری­های منتقله از غذا نقش دارند. پژوهش‌های متعدد حاکی از آن است که گونه‌های تولیدکننده باکتریوسین­­ها شامل: لاکتوباسیلوس[1]، لاکتوکوکوس[2]، استرپتوکوکوس[3] و انتروکوکوس می­­باشند (9 و 10). باکتریوسین‌ها؛ پپتیدهای کوچکی با فعالیت ضد میکروبی علیه باکتری­های گرم مثبت شامل: باکتری­های عامل فساد یا باکتری­های بیماری­زا می­‌باشند و سریعاً به­وسیله پروتئازها در دستگاه گوارش انسان تجزیه می­شوند (11 و 12). باکتریوسین‌های جداشده از باکتری­های اسیدلاکتیک، به چهار گروه تقسیم می‌­شوند و به ‌تازگی گروهی از آن­ها شناسایی شده و در گروهV  قرار می­گیرند. کلاس باکتریوسین­ها پپتیدهای ممانعت کننده کوچکی می­‌باشند. کلاس ΙΙ باکتریوسین­ها شامل پروتئین‌های کوچک و مقاوم به حرارت می­‌باشند و شامل کلاس ΙΙa، کلاس ΙΙb و کلاس ΙΙc می‌باشند؛ کلاس ΙΙΙ باکتریوسین­ ها شامل پروتئین‌های بزرگ می­‌باشد ­که مقاوم به حرارت نمی‌باشند؛ کلاس IV باکتریوسین‌ها به­عنوان باکتریوسین­های پیچیده حاوی چربی یا کربوهیدرات می‌باشند. باکتریوسین تولیدشده توسط انتروکوکوس­ها را، انتروسین[4] می‌نامند. انتروسین­ها در کلاس I، کلاسIIa ، کلاسIIc  و کلاس III  قرار داده می‌شوند (4، 13 و 14). انتروسین­ها عمدتاً توسط انتروکوکوس فاسیوم، انتروکوکوس فکالیس ترشح می­شوند (4 و 15). انتروسین‌ها مانند بیشتر‌ باکتریوسین­ها غشاء سیتوپلاسمی را هدف اولیه قرار می­دهند؛ آن­ها در غشاء سیتوپلاسمی منفذ ایجاد کرده و باعث از بین رفتن آن می­‌شوند (4). مطالعات متعدد نشان می­دهد انتروسین­ها باعث کاهش باکتری­های بیماری­زا در دستگاه گوارش حیوانات می­‌شوند (4 و 15). به دلیل فعالیت این ترکیبات علیه پاتوژن­های منتقل‌شونده از طریق مواد غذایی و نیز تقاضای مصرف‌کنندگان برای حفاظت طبیعی بیشتر، باکتریوسین­ها به­عنوان نگهدارنده‌های زیستی در مواد غذایی پیشنهاد می­شوند و استفاده از آن­ها در مواد غذایی مورد مطالعه فراوان قرارگرفته است (13 و 16). از آنجا که تاکنون تحقیقی در مورد فراوانی ژن­های انتروسین­ L50A و L50B تولید شده توسط انتروکوکوس فاسیوم در گوشت قرمز در شهرستان شهرکرد صورت نگرفته است در این تحقیق بر آن شدیم تا به فراوانی این ژن­ها در جدایه­های انتروکوکوس فاسیوم جداشده از گوشت قرمز در شهرستان شهرکرد بپردازیم.
مواد و روش­ها
جمع‌آوری نمونه‌ها
در این تحقیق سویه‌های باکتری انتروکوکوس فاسیوم طی شش ماه از 80 نمونه گوشت قرمز از مراکز عرضه گوشت‌ بازار شهرکرد جمع‌آوری شد.
جداسازی سویه‌های جنس انتروکوکوس
برای جداسازی باکتری‌های انتروکوکوس از محیط کشت اختصاصی کانامایسین اسکولین- آزیدآگار استفاده شد. برای این منظور پنج گرم از هر نمونه گوشت توزین و با 10 میلی‌لیتر بافر PBS مخلوط و یکنواخت گردید. سپس مقدار 300 میکرو‌لیتر از محلول مورد نظر در یک پلیت حاوی محیط کانامایسین اسکولین آگار پخش گردید و به مدت 24 ساعت در دمای 37 درجه سانتی­گراد گرمخانه گذاری شدند. کلنی‌های رشد یافته در هر پلیت پس از سپری شدن مدت گرمخانه‌گذاری مورد بررسی قرار گرفتند (17).
شناسایی با استفاده از روش‌های بیوشیمیایی
تمام سویه‌ها به وسیله رنگ‌آمیزی گرم، تست کاتالاز، اکسیداز، رشد در حضور 5/6 درصد نمک و تخمیر قندهای آرابینوز، مانیتول، سوربیتول، لاکتوزو سوربوز تعیین هویت گردیدند. انتروکوکوس فاسیوم کوکسی گرم مثبت، کاتالاز منفی و بی‌حرکت می‌باشد. قندهای ساکارز، لاکتوز، مالتوز و مانیتول را تخمیر می‌کند اما قادر به تخمیر قندهای سوربیتول و زایلوز نمی‌باشد. هم‌چنین قادر به هیدرولیز محیط بایل اسکولین آگار نیز می‌باشد (6).
تشخیص مولکولی جنس و گونه باکتری‌های جدا شده
در این تحقیق برای تشخیص جنس انتروکوکوس از واکنش زنجیره پلیمراز مرتبط با 16srRNA و نیز جهت شناسایی گونه سویه‌هایی که از طریق PCR جنس آن‌ها انتروکوکوس تشخیص داده ‌شده است، از واکنش زنجیره پلیمراز ژن سوپر اکسید دیسموتاز وابسته به منگنز استفاده می‌شود. استخراج  DNAبا استفاده کیت استخراج DNA (شرکت سینا ژن)[5]و طبق راهنمای آن استخراج شد. واکنش PCR برای جنس انتروکوکوس و گونه فسیوم مشترک بوده و به شرح زیر در حجم نهایی 25 میکرو‌لیتر متشکل ازDNA  استخراج ‌شده 1 میکرو لیتر،  PCR buffer 10x(5/2 میکرو‌لیتر)، 1 میکرولیتر dNTP1 (mM 10)، (mM50) ) Mgcl2 3/0 میکرو‌لیتر(، هرکدام از پرایمرهای F و R1 میکرو‌لیتر) ، آنزیم تک پلیمراز( 2/0 میکرو‌لیتر )Smar Taq DNA Polymerase و 5/18میکرو‌لیتر آب مقطر صورت گرفت. برنامه واکنش زنجیره پلیمراز برای تکثیر ژن 16srRNA و ژن فسیوم بدین شرح بود: 5 دقیقه دناتوراسیون اولیه در 95 درجه سلسیوس، سپس محصولات با 30 سیکل از دناتوراسیون در 95 درجه سلسیوس برای 30 ثانیه، اتصال در 55 درجه سلسیوس برای یک دقیقه و گسترش در 72 درجه سلسیوس برای یک دقیقه تکثیر یافتند. چهار میکرو‌لیتر از محصولات واکنش زنجیره پلیمراز در ژل آگارز دو درصد الکتروفورز شده و سپس با رنگ‌آمیزی اتیدیوم بروماید مشاهده شد (6).
آزمایش PCR به­منظور ردیابی ژن­های انتروسین‌ L50A و L50B  در جدایه های انتروکوکوس فاسیوم
به‌منظور بررسی فراوانی ژن مربوط به انتروسین‌های L50A و L50B تولیدشده توسط باکتری از توالی پرایمرهای نشان داده‌ شده در جدول شماره یک استفاده ‌شد. با توجه به نزدیک بودن اندازه باندها برای هر ژن واکنش PCR جداگانه انجام شد. واکنش PCR برای هر ژن در حجم نهایی 25 میکرو صورت گرفت (18).
Genes Oligonucleotide Sequence (5′-3’) Size
(bp)

Annealing
 

Refrences
 
16srRNA
Enterococcus
TCAACCGGGGAGGGT
ATTACTAGCGATTCCGG
733 55
6
E. faecium ACA ATAGAAGAATTATTATCTG
CGG CTG CTT TTT TGA ATT CTT CT
214 55
6
Enterocin L50A ATGGGAGCAATCGCAAAA  TTAAATATGTTTTTTAATCCA 135 45 18
Enterocin L50B ATGGGAGCAATCGCAAAA  TTAATGTCTTTTTAGCCA 280 45 18
 
جدول 1. توالی پرایمرهای مورد استفاده برای ردیابی ژن­ها
نتـایج
ردیابی ژن 16srRNA  انتروکوکوس
به‌منظور تشخیص قطعی جنس انتروکوکوس در حضور توالی ژن 16srRNA ، باکتری‌های جداشده مورد بررسی قرار گرفتند. تمامی نمونه­ها با داشتن باند 733 جفت بازی مثبت تشخیص داده شدند. نتایج در شکل شماره یک نشان داده‌ شده است.
در این تحقیق براساس آزمایشات مولکولی میکروبی از مجموع 80 نمونه گوشت مورد مطالعه 66 نمونه (5/82 درصد) گوشت آلوده به انتروکوک شناسایی شد که تعداد 35 نمونه (75/43 درصد) آلوده به باکتری انتروکوکوس فاسیوم تشخیص داده شدند. شکل شماره دو  الکتروفورز محصولات PCR  جهت ردیابی گونه انتروکوکوس فاسیوم را نشان می­دهد.

شکل 1. الکتروفورز محصولات PCR ژن 16srRNA انتروکوکوس. ستون M: مارکر 1000 جفت بازی فرمنتاز. ستون 1 :کنترل منفی،  ستون‌های 5-2: باند 733 جفت بازی مربوط به نمونه‌های مورد بررسی

شکل 2. الکتروفورز محصولات PCR  جهت ردیابی گونه انتروکوکوس فاسیوم. ستون M: مارکر 100 جفت بازی فرمنتاز، ستون 1: کنترل منفی، ستون‌های (6-2): نمونه مثبت مورد بررسی واجد باند 214 جفت باز
نتایج مربط به ردیابی ژن‌های انتروسینL50A و L50B در جدایه­های انتروکوکوس فاسیوم
در این تحقیق از 35 ایزوله انتروکوکوس فاسیوم جدا شده از گوشت قرمز، ژن مربوط به انتروسین L50A در  15 ایزوله (85/42 درصد) و ژن مربوط به انتروسین  L50B در 14 ایزوله (40 درصد) گزارش گردید (شکل 3 و 4).


شکل 3. الکتروفورز محصولات PCR  جهت ردیابی ژن مربوط به L50A. ستون M: مارکر 100 جفت بازی فرمنتاز، ستون 1: کنترل منفی، ستون‌های (2-4): نمونه­های مثبت مورد بررسی واجد باند  135 جفت باز

شکل 4. الکتروفورز محصولات PCR  جهت ردیابی ژن مربوط به L50B. ستون M: مارکر 100 جفت بازی فرمنتاز، ستون 7: کنترل منفی، ستون‌های (1-6): نمونه­های مثبت مورد بررسی واجد باند 280جفت باز
بحث
توانایی انتروکوک­ها جهت تولید باکتریوسین­ها) پپتیدهای ضد میکروبی مترشحه به خارج( سنتز شونده به­صورت ریبوزومی به­خوبی شناخته‌شده است. فراوانی و تنوع بالای ژن­های ساختاری انتروسین به همراه احتمال بالای بروز ترکیب ژن­ها در بین سویه­ها، منجر به افزایش امکان جداسازی سویه­های تولیدکننده باکتریوسین مؤثر جهت استفاده در علوم پزشکی، صنایع غذایی، پروبیوتیک جهت ارتقاء سلامت حیوانات یا انسان و نیز به‌کارگیری در دامپزشکی شده است (17 و 19). اخیراً انتروسین­ها به علت قابلیت استفاده از آن­ها به‌عنوان نگهدارنده‌های زیستی در مواد غذایی انسانی و حیوانی بسیار مورد توجه قرارگرفته‌اند (5، 7، 9 و 17). مطالعات مختلف توانایی انتروسین­ها یا سویه­های تولیدکننده انتروسین­ها را درکنترل یا کاهش باکتری­های پاتوژن در مسیر گوارشی (معده‌ای - روده­ای) انسان و حیوانات (گونه‌های کمپیلوباکتر، سالمونلا و اشریشیاکلی) اثبات کرده‌اند (7 و 20). انتروسین­ها غشاء سیتوپلاسمی را هدف اولیه قرار می­دهند و باعث از بین رفتن آن می­‌شوند (4 و 12). در این تحقیق از مجموع 80 نمونه مورد مطالعه 66 نمونه (5/82 درصد) آلوده به انتروکوک شناسایی شد که تعداد 35 نمونه (75/43 درصد) آلوده به باکتری انتروکوکوس فاسیوم تشخیص داده شدند. از 35 ایزوله انتروکوکوس فاسیوم جداشده از گوشت قرمز، ژن مربوط به انتروسین L50A در 15 ایزوله (85/42 درصد) و ژن مربوط به انتروسین  L50B در 14 ایزوله (40 درصد) گزارش گردید. در بیشتر تحقیقات انجام شده در سراسر جهان، گروه­بندی و شناسایی سویه­های انتروکوک با استفاده از تست­های بیوشیمیایی و فنوتیپیک، تنها برای سویه­هایی مشخص که معمولا از نمونه­های انسانی جدا می شوند انجام می­شود؛ بنابراین ممکن است شناسایی دقیق سویه­های جداشده از منابع غیر انسانی به دلیل حضور همزمان چند گونه در یک نمونه، به روش بیوشیمیایی میسر نباشد. برای تشخیص جنس انتروکوکوس همانند سایر جنس­های باکتریایی معمولا از واکنش PCR مرتبط با16s rRNA  استفاده می­شود. در این تحقیق نیز برای تایید جدایه‌های انتروکوکوس و انتروکوکوس فکالیس از تکنیک PCR استفاده شد، که صالحی و همکاران نیز از این تکنیک جهت تایید جدایه­های خود استفاده کردند (6). اوزدمیر و همکاران، فراوانی­های ژن انتروسین A،B ، P وL50A/B  درایزولههای انتروکوک جداشده از منابع مختلف به ترتیب 100 درصد، 1/98 درصد، 2/72 درصد و 9/62 درصدگزارش کردند که نتایج این تحقیق برخلاف نتایج تحقیق ما است (21). استرومپفوا و همکاران نیز جهت بررسی حضور ژن­های انتروسین L50B، P،B  وA را در 427 سویه انتروکوکسی از منشأ مختلف (حیوان و غذا) از تکنیک PCR استفاده کردند، بر اساس نتایج آنها 234 سویه حاوی یک یا چند ژن ساختمانی انتروسین بودند. انتروسین‌های  Aو بیشترین ژن­های ساختمانی یافت شده در بین سویه­های انتروکوکوس بودند. ژن انتروسین A بیشتر در میان سویه­های انتروکوکوس فاسیوم یافت شد. ولی ژن­های انتروسین‌ L50B، B، P  بیشتر در هر دو سویه  انتروکوکوس فاسیوم و انتروکوکوس فکالیس یافت شدند (22). صالحی و همکاران فراوانی ژن ساختاری انتروسین A، را 8/73 درصد در نمونه های حیوانی گزارش کردند (6). تفاوت درصد حضور ژن های انتروسین در تحقیقات مختلف احتمالا به دلیل متفاوت بودن حیوانات و منابع مورد بررسی و نیز تفاوت اقلیم های جغرافیایی می­باشد.
نتیجه گیری کلـی و پیشنهادها
تحقیقات بسیار محدودی در مورد فراوانی ژن­های انتروسین L50A و  L50B صورت گرفته است. تحقیق حاضر حاکی از شیوع نسبتاً زیاد این ژن­ها در ایزوله­های انتروکوکوس فاسیوم جداشده از گوشت قرمز می­باشد. با توجه به شیوع نسبتاً زیاد ژن­های انتروسین L50A و L50B  در ایزوله­های انتروکوکوس فاسیوم جدا شده از گوشت قرمز تحقیقات بیشتر جهت بررسی خواص ضد میکروبی این ترکیبات ضروری به نظر می­رسد.                                                                                            
تقـدیر و تشـکر
از تمامی کسانی که در نگارش این مقاله یاری رسانده­اند تشکر می­نماییم.
تعارض منافع
هیچ­گونه تضاد منافعی بین نویسندگان وجود ندارد و این مقاله با اطلاع و هماهنگی آنها ارسال شده است.
 
[1] . Lactobacillus
[2].   Lactococcus
[3] . Estreptococcos
[4] . Enterocin
[5] . DNPTM (CinnaGen)
مرور کتاب: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بهداشت و ایمنی مواد غذایی
دریافت: 1401/4/9 | پذیرش: 1401/4/28 | انتشار: 1401/3/30

فهرست منابع
1. Radmehr M, Khashei Varnamkhasti K, Tajbakhsh E. Accuracy of REP-PCR Method in Genotyping of Enterococcus faecium Isolated From Red Meat as a Cause of Foodborne Infections. Armaghane Danesh. 2021;26(1):104-16.
2. Dapkevicius MdLE, Sgardioli B, Câmara SP, Poeta P, Malcata FXJF. Current trends of enterococci in dairy products: A comprehensive review of their multiple roles. 2021;10(4):821. [DOI:10.3390/foods10040821] [PMID] [PMCID]
3. Yousefi L, Ehsani M, Fazeli M, Mojgani N, Ezatpanah H. Characterization of enterocin-like substances produced by two strains of Enterococci isolated from ewe's and goat's milks. Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology. 2011;6(1):33-42.
4. Mirhosseini M, Nahvi I, Emtiazi G, Tavasoli MJWASJ. Culture-dependent and culture-independent qualitative analysis of dairy products for bacteriocin production by lactic acid bacteria. World Applied Sciences Journal. 2008;5(1):20-24.
5. Ronconi MC, Merino LAJEIMC. Prevalencia de Enterococcus faecalis y Enterococcus faecium con resistencia de alto nivel a aminoglucósidos en las ciudades de Resistencia y Corrientes, República Argentina. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2000;18(2):71-3.
6. Salehi M, Hatami Z. Molecular Occurrence of Enterocin A Gene among Enterococcus faecium Strains Isolated from Gastro-Intestinal Tract and Antimicrobial Effect of this Bacteriocin Against Clinical Pathogens. Iranian Journal of Medical Microbiology. 2014;8(1):18-26.
7. Murray BE. The life and times of Enterococcus. Clinical Microbiology Reviews. 1990;3:46-65. [DOI:10.1128/CMR.3.1.46] [PMID] [PMCID]
8. Barbosa J, Gibbs PA, Teixeira P. Virulence factors among enterococci isolated from traditional fermented meat products produced in the North of Portugal. Food Control. 2010;21(5):651-6. [DOI:10.1016/j.foodcont.2009.10.002]
9. Cosentino S, Podda G S, Corda A, Fadda ME, Deplano M, Pisano MB. Molecular detection of virulence factors and antibiotic resistance pattern in clinical Enterococcus faecalis strains in Sardinia. Journal of preventive medicine and hygiene. 2010;51(1):31-36
10. Giraffa G. Enterococci from foods. FEMS Microbiology Reviews. 2002;26(2):163-71. [DOI:10.1111/j.1574-6976.2002.tb00608.x] [PMID]
11. De Vuyst L, Foulquié Moreno MR, Revets H. Screening for enterocins and detection of hemolysin and vancomycin resistance in enterococci of different origins. International Journal of Food Microbiology. 2003;84(3):299-318. [DOI:10.1016/S0168-1605(02)00425-7]
12. Cleveland J, Montville TJ, Nes IF, Chikindas ML. Bacteriocins: safe, natural antimicrobials for food preservation. International Journal of Food Microbiology. 2001;71(1):1-20. [DOI:10.1016/S0168-1605(01)00560-8]
13. Pandey N, Malik RK, Kaushik JK, Singroha G. Gassericin A: a circular bacteriocin produced by lactic acid bacteria Lactobacillus gasseri. World journal of microbiology & biotechnology. 2013;29(11):1977-87. [DOI:10.1007/s11274-013-1368-3] [PMID]
14. Cetinkaya Y, Falk P, Mayhall CG. Vancomycin-resistant enterococci. Clinical Microbiology Reviews. 2000;13(4):686-707. [DOI:10.1128/CMR.13.4.686] [PMID] [PMCID]
15. Christopher LP, Kapatral V, Vaisvil B, Emel G, Deveaux LC. Draft Genome Sequence of a New Homofermentative, Lactic Acid-Producing Enterococcus faecalis Isolate, CBRD01. Genome Announcements. 2014;2(2):e00147-14. [DOI:10.1128/genomeA.00147-14] [PMID] [PMCID]
16. Hickey RM, Twomey DP, Ross RP, Hill CJM. Production of enterolysin A by a raw milk enterococcal isolate exhibiting multiple virulence factors. 2003;149(3):655-64. [DOI:10.1099/mic.0.25949-0] [PMID]
17. Barzam E, Tajbakhsh E, Rahimi E. Prevalence of entrocins produced by Entrococcus faecalis isolated from traditional dairy products in Shahrekord City. Journal of Food Microbiology. 2015;2(2):79-87.
18. Kubašová I, Diep DB, Ovchinnikov KV, Lauková A, & Strompfová V. Bacteriocin production and distribution of bacteriocin-encoding genes in enterococci from dogs. International journal of antimicrobial agents. 2020;55(2):105859. [DOI:10.1016/j.ijantimicag.2019.11.016] [PMID]
19. Messi P, Guerrieri E, de Niederhäusern S, Sabia C, Bondi M. Vancomycin-resistant enterococci (VRE) in meat and environmental samples. International Journal of Food Microbiology. 2006;107(2):218-22. [DOI:10.1016/j.ijfoodmicro.2005.08.026] [PMID]
20. Piard JC, Desmazeaud M. Inhibiting factors produced by lactic acid bacteria.2: bacteriocins andother antibacterial substances. Lait. 1991;72:113-42. [DOI:10.1051/lait:199229]
21. Özdemir GB, Oryaşın E, Bıyık HH, Özteber M, Bozdoğan B. Phenotypic and genotypic characterization of bacteriocins in enterococcal isolates of different sources. Indian journal of microbiology. 2011;51(2):182-7. [DOI:10.1007/s12088-011-0143-0] [PMID] [PMCID]
22. Strompfová V, Lauková A, Simonová M, Marciňáková M. Occurrence of the structural enterocin A, P, B, L50B genes in enterococci of different origin. Veterinary Microbiology. 2008 10;132(3-4):293-301. [DOI:10.1016/j.vetmic.2008.05.001] [PMID]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب‌سایت متعلق به مجله بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان است.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Journal of Zoonosis

Designed & Developed by: Yektaweb